Nova vakcina, nova nafaka

U zemljama okruženja sezonska gripa pojavila se neuobičajeno rano: Kada počinje vakcinacija u BiH?

Hronika20.10.21, 14:27h

U zemljama okruženja sezonska gripa pojavila se neuobičajeno rano: Kada počinje vakcinacija u BiH?
Potrebno je i dalje poštivati sve preporuke koje imamo za Covid-19. Oni koji su vakcinisani protiv Covida, mogu i treba da se vakcinišu i protiv gripe, preporuka je dr. Aćimović

 

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske očekuje isporuku vakcina protiv gripe za sezonu 2021/22. u drugoj polovini ovog mjeseca. Za ovu sezonu će biti obezbijeđeno 25.000 doza ove vakcine koje su namijenjene kategorijama stanovništva oslobođenim od plaćanja, dok je Institut nabavio još 5.000 doza vakcina za građane koji nemaju pravo na besplatnu vakcinaciju, kazala je za Oslobođenje dr. Jela Aćimović, pomoćnica direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, dodajući da je ostavljena mogućnost nabavke dodatnih količina ukoliko interesovanje građana za vakcinaciju bude veće.

 

Manji rizik

 

Vakcinacija se preporučuje svim osobama koje žele smanjiti rizik obolijevanja od gripe, razvoj komplikacija, aktivaciju hronične bolesti, posjete ljekaru, potrošnju lijekova, izostanke s posla itd. Posebno se preporučuje hroničnim bolesnicima (uključujući i djecu), starijima, osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu sa osobama koje pripadaju rizičnim grupama te im lako mogu prenijeti infekciju, svim zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama kao što su policija, prosvjeta, banke, pošte, komunalna i transportna preduzeća.

 

Dr. Aćimović napominje da su prioritetne grupe za vakcinaciju pacijenti na hemodijalizi i oni kod kojih je izvršena transplantacija bubrega, koji boluju od šećerne bolesti - inzulin zavisni, pacijenti koji su liječeni kardiohirurškim metodama liječenja, odnosno oni sa ugrađenim stentom, kojima je rađena balon dilatacija, pacijenti kod kojih je ugrađen bajpas, sa ugrađenim vještačkim valvulama i pejsmejkerom, zatim HIV pozitivne osobe i pacijenti oboljeli od AIDS-a, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, djeca oboljela od cistične fibroze pluća.

 

Tu su i zaposleni na infektivnim klinikama/odjeljenjima i jedinicama intenzivne medicine, osobe koje boluju od mišićne distrofije i multipla skleroze, osobe koje su završile sa primanjem hemoterapije i trenutno nemaju kliničkih znakova bolesti i lica sa posebnim potrebama sa boravkom u kolektivnom smještaju. Dr. Aćimović upozorava da je u početnoj fazi teško po simptomima razlikovati gripu od Covid-19.

 

- Potrebno je i dalje poštivati sve preporuke koje imamo za Covid-19. Oni koji su vakcinisani protiv Covida, mogu i treba da se vakcinišu i protiv gripe, preporuka je dr. Aćimović.

 

Tender iz 2020.

 

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, tender za nabavku vakcina protiv gripe je završen prošle godine i dvogodišnji je.

 

- Prema informacijama kojima Zavod za javno zdravstvo KS-a raspolaže, Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a planira nabaviti 9.400 doza vakcina protiv sezonske gripe koje su namijenjene za vakcinaciju rizičnih grupa stanovništva, kazala je dr. Alma Bungur, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti ZZJZ KS-a i dodala da se situacija prati i u zemljama okruženja, u kojima je zabilježeno nekoliko slučajeva sezonske gripe neuobičajeno rano.

 

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH Oslobođenje jučer nije dobilo odgovore na upite o nabavci vakcina protiv gripe.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!