Lavrov potvrdio

Eskalacija tenzija: Rusija prekida diplomatske odnose sa NATO-om

Front18.10.21, 14:19h

Eskalacija tenzija: Rusija prekida diplomatske odnose sa NATO-om
NATO je početkom oktobra protjerao osam pripadnika ruske misije pri alijansi, navodeći da su tajno radili kao obavještajci. NATO je tada smanjio i broj pozicija za koje Rusija može da akredituje svoje predstavnike pri NATO, sa 20 na deset

 

Rusija je najavila da će u potpunosti obustaviti operacije svoje misije pri NATO-u, dvije sedmice nakon što je blok predvođen SAD-om protjerao osam ruskih diplomata zbog navodne špijunaže u sjedištu u Briselu, javlja Russia Today.

 

Govoreći u ponedjeljak, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je otkrio da će i biro za informiranje NATO-a u Moskvi također biti zatvoren kao reakcija Rusije na poteze iz Brisela.

 

Ranije ovog mjeseca, zvaničnici NATO-a odlučili su smanjiti broj članova stalne ruske delegacije u tom bloku, oduzimajući akreditive osmorici izaslanika Moskve, kao odgovor na ono što je nazvano ,,sumnjivim ruskim aktivnostima".

 

Nakon odluke NATO-a, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Maria Zaharova upozorila je da će Moskva imati spreman odgovor.

 

- Sada, ako NATO poželi želi razgovarati s Rusijom, morat će se obratiti ambasadi u Belgiji - rekao je Lavrov.

 

(FENA/md/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još