ODRŽAVA SE NA VIŠE LOKACIJA U MOSTARU

Počeo festival književnosti i kulture 'Poligon': Stižu najveća imena regionalne književne scene

Kultura14.10.21, 21:04h

Počeo festival književnosti i kulture 'Poligon': Stižu najveća imena regionalne književne scene
Tema ovogodišnjeg festivala je 'Europa kao obećanje budućnosti', odnosno što je to što Europa nudi nama, a što mi možemo ponuditi Europi

 

 

Festival književnosti i kulture "Poligon" koji će i ove godine ugostiti neka od najvećih imena regionalne književne scene, otvoren je večeras u Mostaru, a ovogodišnja tema je 'Europa kao obećanje budućnosti'.


Festival koji će se održavati na više lokacija u Mostaru, otvorili su Monika Herceg i Namik Kabil, a najavljeno je gostovanje Adnana Žetice, Adnana Repeše, Ivane Maksić i Radmile Petrović.


-  Tema ovogodišnjeg festivala je 'Europa kao obećanje budućnosti', odnosno što je to što Europa nudi nama, a što mi možemo ponuditi Europi. Prije svega u kulturološkom smislu, a onda i u književnom, društvenom, političkom i svakom drugom - kazao je književnik i direktor Festivala Mirko Božić.


Festival ponovno ima multimedijalni karakter, dodao je, te najavio likovnu radionicu s Majom Rubinić.


Spomenuo je i program Poligon offline, kao uvod u festivalske aktivnosti, u kojem je predstavljena nova zbirka pjesama Anite Pajević "Redukcije".


-  Mostarski književni krug je bez ikakvih dvojbi trenutno najjači književni klaster u BiH i zaslužuje jednu ovakvu manifestaciju da se još dodatno osnaži – naglasio je Božić.


Na festivalu su do sada gostovali autori iz zemalja zapadnog Balkana, a želja je organizatora da u budućnosti dovedu što više autora iz različitih zemalja Europe.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!