NOVI DETALJI PRETRESA PO SARAJEVU

Otkrivena imena sarajevskih policajaca uhapšenih u akciji 'Kontakt'

Hronika13.10.21, 16:12h

Otkrivena imena sarajevskih policajaca uhapšenih u akciji 'Kontakt'
Policija je upala i u nekoliko osiguravajućih društava. Pod istragom je i najmanje pet policajaca MUP-a Kantona Sarajevo. Jedan od njih, inače pripadnik krim-obavještajnog odjeljenja MUP-a KS, je uhapšen

 

16:05 - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, pod direktnim nadzorom postupajućih tužilaca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, od ranih jutarnjih sati provode akciju kodnog naziva “Kontakt”.

 

Kako su saopćili iz sarajevske policije, akcija je rezultat višemjesečne istrage i intenzivnog rada na rasvjetljavanju i dokumentovanju više krivičnih djela za koja su osumnjičeni članovi organizovane kriminalne grupe, a čiji dio su i neki od pripadnika policije Kantona Sarajevo.

 

Do ovog momenta u službene prostorije je privedeno ukupno 31 lice, od čega je šest policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS.

 

 

Kako saznaje portal Avaza iz izvora bliskih istrazi privedeni su policajci MUP KS Mustafa Karšić, Jasmin Fetić, Jasmin Mustajbašić, Muamer Selimović, Smail Vladavić i Murafid Jašarević.

 

Osobe koje su meta ove akcije su osumnjičene da su se udružile u grupu koja je u proteklom periodu fingirala saobraćajne nezgode s ciljem naplate štete od osiguravajućih društava, a pri čemu su imali i pomoć policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo – rečeno je iz Tužilaštva KS.

 

Sumnja se da policajci, koji su bili pod posebnim istražnjim radnjama, osim što su znali za fingirane nesreće, uzimali i mito za saobraćajne prekršaje u Kantonu Sarajevo. Na taj način oštećeno je više osiguravajućih kuća.

 

 

Po naredbi Općinskog suda u Sarajevu njima su prisluškivani telefoni i praćeni su skoro nekoliko mjeseci.

 

11:30 Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo pod direktnim nadzorom postupajućih tužilaca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo provode akciju kodnog naziva "Kontakt" koja je rezultat višemjesečne istrage i intenzivnog rada na rasvjetljavanju i dokumentovanju više krivičnih djela za koja su osumnjičeni članovi organizovane kriminalne grupe, a čiji dio su i neki od pripadnika policije Kantona Sarajevo.


Od ranih jutarnjih sati po prethodno pribavljenim naredbama Općinskog suda u Sarajevu vrše se pretresi na ukupno 38 lokacija, i to 29 na području Kantona Sarajevo i devet na području Istočnog Sarajeva, odnosno Trebinja.


Akcija Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo provodi se u saradnji sa kolegama iz Uprave za organizovani i teški kriminal MUP-a RS, te još jednom potvrđuje opredijeljenost Uprave policije MUP-a KS za beskompromisnu borbu protiv svih vidova kriminala i korupcije, naročito u vlastitim redovima, "što je potvrda naše opredijeljenosti provedbe svih aktivnosti koje za cilju imaju nultu stopu tolerancije na svaki oblik protivzakonitog ponašanja policijskih službenika".


Do sada je u službene prostorije privedena ukupno 31 osoba, od čega je šest policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS.


Nad njima se provodi kriminalistička obrada, te se pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo poduzimaju dalje aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, prikupljanju dokaza i predmeta u vezi s istim, saopćeno je iz Uprave policije MUP-a KS, javlja agencija Fena.


09:50 Na najmanje 20 lokacija u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od srijede ujutro traju pretresi.


Provode ih pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo po nalogu Kantonalnog tužilaštva iz Sarajeva.


Prema informacijama portala Istraga.ba, policija je upala i u nekoliko osiguravajućih društava. Pod istragom je, kako navodi ovaj portal, i najmanje pet policajaca MUP-a Kantona Sarajevo.


Jedan od njih, inače pripadnik krim-obavještajnog odjeljenja MUP-a KS, je uhapšen. Većina osumnjičenih policajaca je s područja Policijske uprave Stari Grad.


Izvori Istrage navode da bi slobode trebalo biti lišeno najmanje 15 osoba. Većina ih je osumnjičena za fingiranje saobraćajnih nesreća.


Istraga u ovom predmetu traje nekoliko mjeseci. Po naredbi nadležnog suda prisluškivani su telefoni nekoliko policajaca. Tako se došlo do saznanja da je postojala organizirana grupa koja je fingirala saobraćajne nesreće na osnovu kojih je naplaćivala oštete.


Na udaru ove grupe su najviše bili stranci.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 37

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još