VIDEO/ Kako je pandemija utjecala na tržište

Stanovi u Sarajevu neće uskoro pojeftiniti: Nedostatak gradilišta utiče na cijene nekretnina

Biznis Klub12.10.21, 16:17h

Stanovi u Sarajevu neće uskoro pojeftiniti: Nedostatak gradilišta utiče na cijene nekretnina
Ukoliko govorimo o Sarajevu, sad i nije dobro vrijeme za kupovinu nekretnine. Cijene stanova su značajno porasle, a jedan od razloga uz skuplji materijal jeste da u Sarajevu u posljednje vrijeme nema stanogradnje, rekao je Ljajić

 

Pandemija koronavirusa ostavila je trag na svim sektorima i donijela veće cijene u svakoj od industrija širom svijeta. Građevinski sektor je također pretrpio određene posljedice, cijene građevinskog materijala su skoro duplo veće nego ranijih godina, a kako kažu stručnjaci iz ove oblasti, cijene su porasle na svjetskom tržištu i mi u BiH teško možemo na to utjecati.

 

Materijal

 

Skuplji građevinski materijal uz ostalo je, prema riječima Spahe Ljajića, potpredsjednika Udruženja učesnika u prometu nekretnina FBiH, uticao i na povećanje cijena stanova u našoj zemlji.

 

- Ukoliko govorimo o Sarajevu, sad i nije dobro vrijeme za kupovinu nekretnine. Cijene stanova su značajno porasle, a jedan od razloga uz skuplji materijal jeste da u Sarajevu u posljednje vrijeme nema stanogradnje. Imamo tek 2-3 manja gradilišta, dok se, naprimjer, u Istočnom Sarajevu gradi oko 20 objekata, kazao je Ljajić za O kanal govoreći o trenutnom stanju na tržištu nekretnina.

 

Prema njegovim riječima, kvadrat stana u novogradnji u Sarajevu je oko 2.500 KM i većina stanova se proda dok je još u fazi izgradnje upravo zbog smanjene gradnje.

 

Lajić se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa koja je imala uticaja i na građevinski sektor.

 

- Početak pandemije i lockdown uticali su i na građevinski sektor te smo prošle godine kao i ostale industrije imali zastoj na tržištu, pad prodaje nekretnina jer se nije ni radilo, ni prodavalo, istakao je Ljajić.

 

Međutim, krajem prošle godine situacija se počela stabilizirati.

 

- U zadnjoj godini primijetan je trend rasta prodaje stanova. S druge strane, kuće se prodaju nešto manje, kao i zemljište, dodao je Ljajić.

 

Iako je evidentan nedostatak stanogradnje u Sarajevu, to nije slučaj u zemljama regije.

 

Inače, promet nekretnina odnedavno je i zakonski uređena oblast.

 

- Tri smo godine radili na pripremi zakona i uspjeli smo da dovedemo do kraja i da se usvoji Zakon o prometu nekretnina čiji će značaj biti višestruk, prije svega, zaposliće se dosta mladih. Naime, svako ko se bude bavio ovim poslom, moraće u budućnosti za to imati certifikat, određenu stručnu spremu, položene ispite. Samim tim će se smanjiti broj mešetara i svih onih koji su se bavili ovim poslom u crnoj zoni, kazao je Ljajić, dodajući kako će država zahvaljujući ovom zakonu godišnje dobiti oko 10 miliona KM koliko su njihove pretpostavke da se gubilo na crnom tržištu nekretnina.

 

Ljajić je naglasio kako je, kada je u pitanju tržište prodaje nekretnina, više od pola dosadašnjeg prometa pripadalo tom crnom tržištu.

 

- Nepostojanje zakona pogodovalo je tome da su se poslom prometa nekretnina bavili svi od predstavnika kućnih stanara do ljudi u poljoprivredi koji su prodavali stanove. Samim tim crnim tržištem i tim raznim mešetarima BiH je u proteklim godinama izgubila dosta dobrih investitora, koji su bili zainteresovani kako za kupovinu stanova tako i za kupovinu zemljišta, ali koji su odustali od svega upravo zbog mešetara na ovom tržištu jer su im, naprimjer, prodavana zemljišta koja su bila jedno na slici, a drugo u stvarnosti, kazao je Ljajić.

 

Ponuda i potražnja

 

Kada su u pitanju predviđanja za naredni period kada je u pitanju tržište nekretnina, Ljajić je istakao kako se u skorije vrijeme ne može očekivati smanjenje cijena stanova.

 

- Neće doći do pojeftinjenja iz jednog prostog razloga, a to je jer nemamo gradilišta. Ukoliko bi se pokrenula izgradnja stanova na više lokacija, samim tim bi došlo i do pada cijena, jer tržište nekretnina diktira ponuda i potražnja. Ukoliko imate dovoljno gradilišta i dovoljno novih stanova, onda će im i cijena biti manja, u suprotnom, cijene stanova rastu, poručio je Ljajić.

 

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još