Ruski šef diplomatije u Beogradu

Lavrov na samitu nesvrstanih: Moramo izbjegavati dvostruke standarde

Front11.10.21, 13:51h

Lavrov na samitu nesvrstanih: Moramo izbjegavati dvostruke standarde
Pokret je prije 60 godina poslao poruku da nema alternative mirnom prevladavanju izazova, podsjetio je Lavrov, te dodao da se ne smiju zaboraviti principi UN i da se moraju izbjegavati dvostruki standardi, kao i to da je neophodno boriti se protiv neokolonijalizma

 

Ministar inozemnih poslova Rusije Sergej Lavrov istaknuo je u ponedjeljak na jubilarnom summitu Pokreta nesvrstanih da su načela tog pokreta u aktualnom svetu jako potrebna.

 

On je kazao kako status promatrača otvara Rusiji novu šansu da pomogne u rješavanju svih neriješenih pitanja, kako regionalnih, tako i svjetskih u cilju osiguranja mira.

 

Pokret je prije 60 godina poslao poruku da nema alternative mirnom prevladavanju izazova, podsjetio je Lavrov, te dodao da se ne smiju zaboraviti principi UN i da se moraju izbjegavati dvostruki standardi, kao i to da je neophodno boriti se protiv neokolonijalizma.

 

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Čavušoglu poručio je da svijet danas nije isti kao 1961. godine. Hladni rat se završio, bipolarni svijet se pretvorio u multipolarni, a izazovi su složeniji, istaknuo je.

 

Pozvao je sve da se Pokret nesvrstanih osnaži i bude jači u svojim aktivnostima.

 

"Nesvrstane zemlje su svojom deklaracijom fokus stavile na ispravljanje nejednakosti, multilateralni pristup globalnim pitanjima, a mi i dalje pričamo o istim stvarima", primijetio je Čavušoglu.

 

On je dodao da je nejednakost i danas prisutna širom svijeta, a da je prema izvješćima Ujedinjenih naroda čak 70 posto svjetske populacije obuhvaćeno tim nejednakostima.

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ukazao je na promjene kroz koje je svijet prošao u posljednje dvije godine, izazvane pandemijom koronavirusa, ocijenivši da je upravo pandemija pokazala "slabost velikih", koji su, po njegovim riječima, zaboravili "male".

 

Izrazio je zabrinutost "jer se svijet suočava sa stalnom prijetnjom eskalacije nasilja, terorizmom, siromaštvom", dodavši kako ni BiH nije pošteđena problema.

 

"BiH je zemlja pod protektoratom SAD i drugih velikih mahom zapadnih sila. Nerazumijevanje i uplitanje međunarodnih faktora, zapadnih sila, dupli standardi, doveli su našu zemlju do ruba raspada", kazao je Dodik.

 

Zbog nepoštovanja UN-a, ocijenio je, BiH je danas nametnut visoki predstavnik kao sinonim za protektorat. Po njegovim riječima, uporno osuđivanje samo jednog naroda – srpskog, jedna od prepreka istinskom pomirenju Srba i Bošnjaka.

 

Dodik je ustvrdio "kako netolerancija i nepoštovanje dijaloga stvaraju nepovjerenje među narodima, državama i vode sukobima".

 

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u obraćanju putem video linka ocijenio je kako Pokret nesvrstanih ima ključnu ulogu u svijetu i ukazao na globalne izazove bez presedana s kojima se svijet suočava i planove za njihovo rješavanje.

 

U tom kontekstu, naveo je da je neophodno da se poveća postotak cijepljenih, da se pojačaju aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena, a pozvao je i na ukidanje i uništavanje nuklearnog oružja i oružja za masovno uništenje.

 

Ukazao je i na značaj rješavanja pitanja otplaćivanja i otpisivanja dugova za zemlje s niskim prihodima jer, kako je rekao, dužnički odnosi dovode zemlje u teške situacije, prenosi Tanjug.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!