VIDEO/ završeni 20. susreti 'Cum Grano Salis' u tuzli

Nagrada 'Meša Selimović' za najbolji roman u 2020. godini u rukama hrvatske književnice Ivane Bodrožić

Kultura10.10.21, 19:54h

Nagrada 'Meša Selimović' za najbolji roman u 2020. godini u rukama hrvatske književnice Ivane Bodrožić
Kada se osvrnete na povijest književnosti, kada se osvrnete na ono što danas smatramo klasicima od Dostojevskog, Kafke, Krištof Levija pa sve do Meše Selimovića, čije ime ova nagrada nosi, svakako ćete zaključiti da se radi o društveno izuzetno angažiranoj književnosti. Književnosti angažiranoj u odbrani ljudskog dostojanstva - navela je, između ostaloga, dobitnica nagrade

 

 

Hrvatska književnica iz Vukovara Ivana Bodrožić dobitnica je 19. nagrade “Meša Selimović” na 20. književnim susretima Cum Grano Salis, koji se tradicionalno održavaju u Tuzli, za roman “Sinovi, kćeri”.

 


Stručni žiri kojim je predsjedavao književnik Semezdin Mehmedinović odabrao je pet romana objavljenih 2020. godine na govornim područjima Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.


Ivana Bodrožić je u svom obraćanju istakla da je ponosna što je dobitnica nagrade imana ovog velikog književnika.


- Prije dva dana prišla mi je jedna kolegica i rekla kako je pročitala roman “Sinovi, kćeri”. Rekla je da je bio jako dobar, čak izvrstan, ali da ga je uzela sa strahom, jer se bojala da će u njemu biti previše angažmana, a premalo književnosti. Međutim kada se osvrnete na povijest književnosti, kada se osvrnete na ono što danas smatramo klasicima od Dostojevskog, Kafke, Krištof Levija pa sve do Meše Selimovića, čije ime ova nagrada nosi, svakako ćete zaključiti da se radi o društveno izuzetno angažiranoj književnosti. Književnosti angažiranoj u odbrani ljudskog dostojanstva - navela je, između ostaloga, dobitnica nagrade.


Više o Ivani Bodrožić, njenom životnom i književnom putu, te porukama koje je uputila nakon uručenja nagrade "Meša Selimović" saznajte u video prilogu RTV 7 Tuzla.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!