Tužilaštvo TK

Potvrđena optužnica protiv tri uposlenika Saobraćajne škole: Kao direktor i profesori počinili krivično djelo zloupotreba položaja

Hronika07.10.21, 09:54h

Potvrđena optužnica protiv tri uposlenika Saobraćajne škole: Kao direktor i profesori počinili krivično djelo zloupotreba položaja
Smajić, Delalić i Mehić intervjue nisu obavili u skladu sa propisima, a u zapisnik o obavljenim intervjuima su unijeli netačne podatke za više kandidata sa visokom stručnom spremom o načinu dodjele bodova, te su maksimalan broj bodova dodijelili kandidatkinji sa srednjom stručnom spremom i time je doveli u povoljniji položaj na rang listi kandidata

 

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Jasenka Smajića (44), Omera Delalića (52) i Adise Mehić (45) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao direktor i profesori u JU „Mješovita srednja saobraćajna škola“ u Tuzli počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

 
Postoji osnovana sumnja da su pomenuti u avgustu 2018. godine kao odgovorna lica, Smajić kao direktor škole, a Delalić i Mehić kao profesori, te svi kao članovi Komisije za provođenje intervjua u postupku zapošljavanja, prilikom provođenja konkursne procedure po javnom konkursu nadležnog kantonalnog ministarstva za radno mjesto saradnika za ekonomsko-finansijske poslove, u namjeri da jednu osobu stave u povoljniji položaj i pribave joj korist u vidu zasnivanja radnog odnosa u školi, teže povrijedili prava više kandidata koji su konkurisali za istu poziciju.

 
Postupajući suprotno odredbama Pravilnika o uslovima i kriterijima u postupku zapošljavanja u javnim ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja u TK, koji propisuje procedure i procjenu kandidata, intervjue nisu obavili u skladu sa propisima, a u zapisnik o obavljenim intervjuima su unijeli netačne podatke za više kandidata sa visokom stručnom spremom o načinu dodjele bodova, te su maksimalan broj bodova dodijelili kandidatkinji sa srednjom stručnom spremom i time je doveli u povoljniji položaj na rang listi kandidata. Na osnovu takve liste je direktor škole donio odluku za prijem u radni odnos ove kandidatkinje, a onemogućavajući da drugi kandidati ravnopravno učestvuju u konkursnoj proceduri.

 
U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se pomenutim izrekne sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u trajanju od 5 godina, te da se poništi ugovor o radu zaključen između škole i zaposlene na pomenuto radno mjesto.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!