ako ste se pitali

Da li vas je ikada boljela kosa i nikad niste znali koji je uzrok tome? Evo objašnjenja

Lifestyle04.10.21, 19:07h

Da li vas je ikada boljela kosa i nikad niste znali koji je uzrok tome? Evo objašnjenja
Sve počinje od tjemena i “udara” prema kosi. Kako stvari stoje – pola krivice preuzimate sami, a pola krivice vaše tijelo


Znate ono kad danima niste oprali kosu pa je nosite u visokoj punđi da biste prošli još jedan dan bez pranja?


I onda nakon pola radnog dana – kosa počne boljeti! Da, kosa boli. Ko to nije osjetio, ne zna o čemu pričamo. Iako nam logika nalaže da je apsolutno nemoguće da kosa boli, to se dogodi!

 

Sve počinje od tjemena i “udara” prema kosi. Kako stvari stoje – pola krivice preuzimate sami, a pola krivice vaše tijelo.

 

Nepranje kose ili prirodno masno tjeme može rezultirati nakupljanjem sebuma pri korijenu tjemena. To uzrokuje upale i svrab, pa i bol. Ako se počešete, potaknut ćete ispuštanje kemikalija zbog koje će se upaliti cijelo tjeme. Dakle, više krvi naći će se u tom dijelu glave pa dolazi do pulsirajuće boli.

 

Dobro, a zašto onda kosa boli i dan nakon pranja?

 

Čini se da treba okriviti proizvode za kosu poput kremica, suhih šampona, laka za kosu… Ulje i prljavština se skuplja u tim hemikalijama iz proizvoda. Sva sreća bolno tjeme ili kosa mogu se lako riješiti. Perite kosu dovoljno puta tjedno, odnosno ne čekajte sedmicu dana da biste isprali sve proizvode. Koristite što manje teških proizvoda za kosu koji će je “ugušiti”, izbjegavajte zategnute frizure i koristite šampone koji razgrađuju masti, piše Večernji.

 

(DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!