Strahuje se od kolapsa

Prekidi opskrbe postaju sve veći problem za svijet. Stvari bi mogle izmaći kontroli

Biznis Klub01.10.21, 13:20h

Prekidi opskrbe postaju sve veći problem za svijet. Stvari bi mogle izmaći kontroli
Kako je upravo božićna sezona vrhunac kupovine diljem svijeta, trgovine bi se mogle suočiti s ozbiljnim problemima u zadovoljavanju potražnje

 

Transportni radnici - vozači kamiona, vlakovođe, mornari na teretnim brodovima, lučki radnici, pa i piloti i radnici u zračnim lukama - radnici su koje rijetko viđamo i o njima još manje razmišljamo.

 

No oni su svojevrsna nevidljiva ruka globalnog lanca opskrbe bez koje bi taj lanac naprosto stao. Police supermarketa i trgovačkih centara bi se ispraznile, a dostava odjeće iz Bangladeša ili elektroničkih uređaja iz Kine na naša vrata brzo bi prestala.

 

No pandemija, koja je s nama već 18 mjeseci, ozbiljno je otežala njihov rad - sa zabranama ili restrikcijama ulaska u različite zemlje poput obaveznog testiranja, cijepljenja ili karantene. Te se mjere razlikuju od zemlje do zemlje, što dodatno komplicira cijeli proces, piše Index.hr.

 

Stoga bi upozorenje koje su vodeći međunarodni sindikati upravo odaslali trebalo shvatiti ozbiljno.

 

"Transportni radnici održavaju svijet u pokretu, ali vlade su ih iznevjerile"

 

U otvorenom pismu koje su u srijedu uputili šefovima država koji su prisustvovali Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, Međunarodna brodska komora (ICS), Međunarodna udruga zračnog prometa (IATA), Međunarodna unija cestovnog prometa (IRU) i Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF) upozorile su na "kolaps globalnog prometnog sustava" ako vlade ne obnove slobodu kretanja transportnim radnicima i daju im prioritet za dobivanje cjepiva koja je priznala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

 

"Od početka pandemije covida-19, pomorska, cestovna i zrakoplovna industrija glasno i jasno pozivaju vlade da osiguraju slobodno kretanje transportnih radnika i ukinu zabrane putovanja i druga ograničenja koja su imala izuzetno štetan utjecaj na njihovu dobrobit i sigurnost. Transportni radnici održavaju svijet u pokretu i od vitalnog su značaja za slobodno kretanje proizvoda, uključujući cjepiva i zaštitnu opremu, ali vlade su ih iznevjerile, a njihovi dužnosnici uzimali zdravo za gotovo", stoji u pismu.

 

Osim prioriteta pri cijepljenju, u pismu se zahtijeva i stvaranje standardiziranog procesa za covid-potvrde, odnosno za demonstriranje zdravstvenog ili cijepnog statusa, te da WHO i Međunarodna organizacija rada (ILO) otvore ovo pitanje na Općoj skupštini UN-a i s pojedinim vladama.

 

"Globalni lanci opskrbe počinju popuštati jer dvogodišnje opterećenje transportnih radnika uzima danak"

 

Ove udruge i sindikati zajedno predstavljaju čak 65 milijuna transportnih radnika diljem svijeta i pokrivaju više od 20 bilijuna dolara globalne trgovine godišnje, ističe se u pismu.

 

"Globalni lanci opskrbe počinju popuštati jer dvogodišnje opterećenje transportnih radnika uzima danak. Šefovi prijevoza upozorili su da države nisu poslušale niti poduzele odlučne i koordinirane radnje te su pozvale šefove vlada da okončaju prebacivanje krivnje unutar i između vlada i riješe ovu krizu prije nego što predstojeća blagdanska sezona ponovo poveća potražnju za teretom, što čini dodatan pritisak lancu opskrbe", navodi se u priopćenju za medije ICS-a.

 

"Svi transportni sektori također bilježe nedostatak radnika te očekuju da će još više radnika otići zbog lošeg tretmana s kojim su se milijuni njih suočavali tijekom pandemije, čime je lanac opskrbe izložen još većoj prijetnji", dodaje se u priopćenju.

 

Guy Platten, glavni tajnik ICS -a, rekao je da će se nedostatak radnika vjerojatno i pogoršati do kraja godine jer se pomorci možda neće htjeti obvezati na nove ugovore i riskirati da ne stignu kući za Božić s obzirom na zatvaranje luka i stalne promjene ograničenja putovanja među zemljama.

 

U Britaniji nestašica goriva, po cijelom svijetu nestašica čipova

 

A kako je upravo božićna sezona vrhunac kupovine diljem svijeta, trgovine bi se mogle suočiti s ozbiljnim problemima u zadovoljavanju potražnje - pogotovo u Velikoj Britaniji, gdje su posljedice Brexita, izlaska iz jedinstvenog europskog tržišta i ograničenja za strane radnike koja su uslijedila već izazvale kronični nedostatak vozača kamiona, koji je onda doveo do kaotične nestašice goriva na benzinskim postajama, a ponegdje i do praznih polica u trgovinama.

 

Podsjetimo, diljem Velike Britanije već gotovo tjedan dana traje nestašica goriva na postajama, s golemim redovima, paničnim gomilanjem goriva, pa i tučnjavama koje izbijaju među nervoznim kupcima. Vlada Borisa Johnsona naredila je angažiranje vojnika za prijevoz goriva, kojeg ne nedostaje, ali ga nema tko prevoziti, pa sad uvjerava britansku javnost da se situacija stabilizira.

 

Premijer Johnson tvrdi da se opskrba goriva vraća u normalu, ali istodobno poziva građane da ne gomilaju zalihe.

 

Ostatak svijeta, naravno, ne pati od problema koje je London sam sebi prouzročio Brexitom, ali to ne znači da se ne mora brinuti. Globalna nestašica čipova za računala, mobitele i druge elektroničke uređaje, pa i automobile, traje već mjesecima, o čemu smo također već pisali.

 

Nestašici čipova također je doprinijelo više faktora, uključujući pandemijske restrikcije, ali dubinski uzrok je naprosto to što je posljednjih godina proizvođača mikročipova sve manje, a potražnja sve veća.

 

Što se krize u prijevozu robe tiče, nju možda najbolje ilustrira primjer prve časnice Karynn Marchal i njene posade kojoj je na početku pandemije zabranjeno iskrcavanje s broda kojim su prevozili automobile u japanskom Hokkaidu.

 

Neki pomorci morali ostati na moru i po 18 mjeseci

 

Njena posada ni 18 mjeseci kasnije ne smije se iskrcati s broda u luci, otkrila je Marchal za CNN. Ona je imala sreće jer se mogla vratiti kući u SAD. No neki od njenih mornara "zaglavili su na moru više od godinu dana", dodala je.

 

Na vrhuncu krize prošle godine, 400.000 pomoraca nije moglo napustiti svoje brodove radi rutinske izmjene posade, a neki su radili čak 18 mjeseci nakon isteka svojih početnih ugovora, prema podacima ICS-a.

 

Da je takva situacija neodrživa, ne treba posebno napominjati. Ona se u međuvremenu donekle popravila, ali redovite izmjene posade na brodovima i dalje su otežane pandemijskim restrikcijama.

 

S druge strane, kad je Njemačka u veljači uvela obavezno testiranje PCR-testom na koronavirus na granici, bez iznimke za vozače kamiona, druge zemlje poput Italije slijedile su njen primjer. Tisuće vozača morale su čekati danima na temperaturama ispod nule, bez hrane ili dostupne liječničke skrbi, kako bi se testirale.

 

"Vozači su se suočili sa stotinama graničnih problema i blokada tijekom pandemije", rekao je Umberto de Pretto, glavni tajnik IRU-a: "Vozači kamiona, kao i građani i tvrtke koji ovise o robi koju (oni) prevoze, plaćaju visoku cijenu zbog pogrešnih covid-restrikcija koje ne izuzimaju transportne radnike."

 

"Globalni lanac opskrbe vrlo je krhak i ovisi koliko o pomorcu s Filipina, toliko i o vozaču kamiona koji isporučuje robu. Došao je trenutak da čelnici vlada odgovore na potrebe ovih radnika", zaključio je Stephen Cotton, glavni tajnik ITF-a, jednog od sindikata koji upozoravaju na mogući kolaps lanca opskrbe.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!