video/ dušan janjić o aktuelnim događanjima

Ne može RS biti centralistička, a da u Federaciji imate kantone i Vlade. Jednog dana će RS imati svoje dvije regije, okruge, kantone...

Front26.09.21, 10:07h

Ne može RS biti centralistička, a da u Federaciji imate kantone i Vlade. Jednog dana će RS imati svoje dvije regije, okruge, kantone...
O aktuelnim dešavanjima na Kosovu, trenutnim tenzijama koje traju već nekoliko dana, odnosima između Albanije i Srbije, ali i o međuentitetskim odnosima u BiH...


Vanjskopolitički analitičar iz Beograda, osnivač i predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić gostovao je u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića na Face TV-u.

 

Govorio je o aktuelnim dešavanjima na Kosovu, trenutnim tenzijama koje traju već nekoliko dana, odnosima između Albanije i Srbije, ali i o međuentitetskim odnosima u BiH.

 

Senad: Ja ovo prvi put otkrivam, priča se i planira da se entitet kantonizira, da li slučajno Nenad Čanak RS naziva sjevernom Bosnom?

 

Dušan: Dodik vodi politiku koja će decentralizirati RS, organizovati je u kantone, okruge ili regione!

 

- Dodik govori da je RS dobijena krvlju, a onda bi da bježi u Beograd. Neodrživo je da Brčko distrikt trpi sve ovo. Uvijek kad treba smiriti Dodika, kažu mu uradi to i to inače ćemo ti otcijepiti Brčko, jer ono je pod indirektnom kontrolom Amerikanaca. Ovaj nacionalizam koji sada gledamo zovem bosanko-srpski nacionalizam. Ni oni ne bi htjeli Hercegovinu, a kako će onda držati Trebinje?! Drama je počela kada je bila priča da se kantonizira RS. Moraju se decentralizovati da bi funkcionisali! Ne može RS biti centralistička, a da u Federaciji imate kantone i Vlade. Jednog dana će RS imati svoje dvije regije, okruge, kantone... Stanivuković više liči na buduću zelenu travku nego što liči na PDP. Ne može se na izborima glasati za samo jedno stado! Mogla bi se imati dvodobna skupština, kao senat i kongres! Zašto ne možemo imati predstavništva entiteta, okruga i manjinskih zajednica?!

 

 

(DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još