Odgovorili na izjave sestre uhapšenog

Iz Tužilaštva TK kažu da nemaju veze s hapšenjem Behudina Husića: U pretresu ponađene dvije 'zolje'

Hronika14.09.21, 17:45h

Iz Tužilaštva TK kažu da nemaju veze s hapšenjem Behudina Husića: U pretresu ponađene dvije 'zolje'
Kako je postojala sumnja da Husić posjeduje oružje u kući, traženo je izdavanje usmene naredbe Općinskog suda u Srebreniku, uz prethodno odobrenje tužioca, navodi se iz Kantonalnog tuzilaštva Tuzlanskog kantona

 

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona saopćilo je da su, u slučaju hapšenja Behudina Husića iz Srebrenika, pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) postupali po međunarodnoj potjernici za lišenje slobode koja je izdata na osnovu naredbe Okružnog suda u Bijeljini, te je na osnovu toga i izvršeno hapšenje Husića.

 

- Obzirom na to da je do hapšenja došlo na području mjesne nadležnosti ovog tužilaštva, pripadnici SIPA-e su o tome obavijestili dežurnog tužioca. Kako je postojala sumnja da Husić posjeduje oružje u kući, traženo je izdavanje usmene naredbe Općinskog suda u Srebreniku, uz prethodno odobrenje tužioca. Na osnovu usmene naredbe Općinskog suda u Srebreniku je izvršen pretres objekta te su prilikom pretresa pronađena dva jednokratna raketna bacača (M 80, Zolja), bez municije.

 

Dakle, ne radi se o predmetu koje vodi Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, nego Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, tako da dežurni tužilac ovog tužilaštva nije izdao bilo kakvu naredbu za hapšenje. Samo je obaviješten o tome te je kontaktiran radi saglasnosti za usmenu naredbu za pretres zbog sumnji da Husić posjeduje oružje – navodi se iz Kantonalnog tuzilaštva Tuzlanskog kantona.

 

Kako se naglašava, povod oglašavanju su ‘današnje izjave medijima sestre uhapšenog Behudina Husića iz Srebrenika i u kontekstu involviranosti tog tužilaštva u postupku lišenja slobode’.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!