Osumnjičen za ratni zločin

Edinu Vranju određen pritvor u Beogradu

Hronika14.09.21, 17:14h

Edinu Vranju određen pritvor u Beogradu
Edin Vranju, koji je uhapšen u Srbiji pod sumnjom za ratne zločine na području BiH, tačnije Goražda, određen je jednomjesečni pritvor

 


Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu - Odjeljenje za ratne zločine je 14. septembra 2021. godine, nakon saslušanja osumnjičenog donio rješenje kojim je prema Edinu Vranju odredio pritvor do 30 dana, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobjeći, a shodno članu 211 stav 1 tačka 1 Zakonika o krivičnom postupku.

 

Protiv navedenog rješenja osumnjičeni i njegov branilac imaju pravo žalbe u roku od tri dana od prijema rješenja krivičnom vanpretresnom vijeću Višeg suda u Beogradu.

 

Osumnjičenom Edinu Vranju se stavlja na teret izvršenje krivičnog djela ratni zločin protiv ratnog zarobljeništva u saizvršilaštvu iz člana 144 KZ SRJ u vezi sa članom 22 KZ SRJ, saopćeno je iz Višeg suda u Beogradu.

 

Jesenka Rešidović, koja je zajedno sa Sabinom Hota Ćatović punomoćnica Edina Vranja, izjavila je Feni da Vranja u Beogradu zastupa advokat Boris Zorko.

 

Edina Vranja, nekadašnjeg načelnika Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije, uhapsila je protekle subote policija Srbije kod Priboja na graničnom prijelazu Uvac pod sumnjom da je počinio zločin protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti na području Goražda tokom proteklog rata u BiH.

 

Zbog ovog slučaja je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozvala u međuvremenu na hitne konsultacije bh. ambasadoricu u Srbiji Aidu Smajić, zbog čega je ambasadorica doputovala u Bosnu i Hercegovinu.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još