Ko je Mariam Ghani

Kći afganistanskog predsjednika snimljena u šetnji New Yorkom: Bavi se umjetnošću i živi boemskim životom

Lifestyle21.08.21, 14:08h

Kći afganistanskog predsjednika snimljena u šetnji New Yorkom: Bavi se umjetnošću i živi boemskim životom
Mariam Ghani odbija odgovarati na upit novinara da komentira situaciju u Afganistanu, ali na društvenim mrežama poziva Amerikance da se uključe u akciju pomoći Afganistancima

 

Kći afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija koji je pod najezdom talibana pobjegao na sigurno u Ujedinjene Arapske Emirate, snimljena je u ležernoj šetnji na ulicama New Yorka.

 

Mariam Ghani (42) već godinama živi u New Yorku u atraktivnom stanu u Brooklynu, bavi se vizualnom umjetnošću i filmom te vodi boemski stil život, potpuno drugačiji od životnog stila žena u Afganistanu, kojima su uskraćena mnoga prava.

 

Njen stan krase police s knjigama od poda do stropa, ukrasni jastuci izrađeni u Siriji te tepih uz Turkemnistana, koji je dobila na dar od oca, piše Daily Mail, a prenosi Jutarnji list.

 

Ghani odbija odgovarati na upit novinara da komentira situaciju u Afganistanu, ali na društvenim mrežama poziva Amerikance da se uključe u akciju pomoći Afganistancima.

 

Na Instagramu piše kako je ljutita i žalosna zbog talibanske okupacije te da strahuje za svoju porodicu, prijatelje i kolege koji su ostali u Afganistanu. Poziva američke državljane da urgiraju kod lokalnih vlasti da se zaustavi deportacija afganistanskih izbjeglica. Pritom je zahvalila svima na solidarnosti koju iskazuju prema njenoj domovini.

 

Mariam Ghani rođena je u Brooklynu, a odrasla u Marylandu. Veći dio života bavi se umjetnošću, a njeni radovi izlagani su u muzejima širom svijeta, uključujući čuveni Tate Modern u Londonu te Guggenheim i MOMA u New Yorku.

 

Rođena je u egzilu, a u Afganistan je mogla putovati tek 2002. godine kada je napunila 24 godine. Inspiraciju za svoja umjetnička djela pronalazila je u svojim korijenima i temeljila na multikulturalnom okruženju u kojemu je odrastala.

 

Njen otac u Dubaiju je dobio azil iz humanitarnih razloga. Iako su ga Rusi optužili da je napustio zemlju sa četiri automobila i 169 miliona dolara u helikopteru, on je takve izvještaje demantirao nazvavši ih lažima.

 

Ghani je pobjegao iz zemlje u nedjelju poslijepodne dok su talibani ulazili u Kabul. Kasnije je u video obraćanju izjavio da je napustio Afganistan jer je želio izbjeći krvoproliće.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još