VIDEO/ Američki predsjednik se obratio naciji

Biden: Dali smo Afganistancima sve, ali nismo im mogli dati volju za borbu... Povlačenje je ispravna odluka za SAD

Front17.08.21, 07:52h

Biden: Dali smo Afganistancima sve, ali nismo im mogli dati volju za borbu... Povlačenje je ispravna odluka za SAD
Stojim pri svojoj odluci. Nakon 20 godina naučio sam na teži način da ne postoji dobro vrijeme za povlačenje američkih snaga. Bili su nam jasni rizici, planirali smo za svaku mogućnost, ali istina je da se ovo razvilo brže nego što smo očekivali, rekao je predsjednik SAD-a

 

Američki predsjednik Joe Biden obratio se naciji povodom pada Afganistana i glavnog grada Kabula u ruke talibana. BIla je to njegova prva izjava o talibanskom preuzimanju vlasti u Afganistanu.

 

O Afganistanu je posljednji put govorio prošlog utorka kad je branio svoju odluku da povuče vojnike iz Afganistana i uzdao se u to da tamošnja vojska ima snage odbraniti se od talibana.

 

Ali umjesto urednog povlačenja, za koje je postojala podrška javnosti, cijeli se proces pretvorio u ponižavajući američki debakl.

 

Bidenovo obraćanje uslijedilo je nakon cjelodnevnog haosa na aerodromu u Kabulu, prilikom kojeg je poginulo petero ljudi.

 

 

"Nismo htjeli graditi naciju u Afganistanu, htjeli smo dokrajčiti Al Qaidu"

 

"Moj tim i ja pratimo situaciju u Afganistanu i planiramo sve mogućnosti, uključujući i rapidni kolaps koji se sad odvija. Ali prvo želim podsjetiti kako je došlo do ovoga. Otišli smo u Afganistan prije 20 godina s jasnim ciljem - uhvatiti počinitelje napada 11. septembra. To smo i napravili. Dokrajčili smo Al Qaidu u Afganistanu. Nismo htjeli graditi naciju u Afganistanu. Naš cilj ostaje ono što je bio i prije - spriječiti teroristički napad na našu domovinu", rekao je Biden.

 

"Danas je teroristička prijetnja metastazirala izvan granica Afganistana. ISIL je pokušao stvoriti kalifat u Siriji i Iraku. Te prijetnje istrošile su našu pažnju i naše resurse", rekao je američki predsjednik.

 

"Afganistanski vođe su pobjegli, a njihova vojska je kolabirala"

 

"Kad sam preuzeo dužnost predsjednika, naslijedio sam dogovor koji je s talibanima sklopio Donald Trump. Naše snage u Afganistanu spale su s 15.000 na 2500. Talibani su najjači od 2001. Moj izbor je bio ili poštovati taj pregovor ili ići u rat s talibanima. Nije bilo dogovora o zaštiti naših snaga nakon 1. maja. Ostala je samo hladna stvarnost - ili povući naše snage ili eskalirati konflikt i poslati hiljade američkih vojnika. Stojim pri svojoj odluci. Nakon 20 godina naučio sam na teži način da ne postoji dobro vrijeme za povlačenje američkih snaga. Bili su nam jasni rizici, planirali smo za svaku mogućnost, ali istina je da se ovo razvilo brže nego što smo očekivali. Šta se dogodilo? Afganistanski vođe su pobjegli iz zemlje, a njihova vojska je kolabirala", rekao je Biden.

 

"Afganistanci nisu bili spremni boriti se"

 

"Amerikanci neće ginuti u ratu u kojem se Afganistanci nisu spremni boriti. Afganistanska vojska imala je 300.000 ljudi, dali smo im svako oružje koje smo mogli, plaćali smo ih. Pružali smo im podršku iz zraka. Dali smo im svaku šansu, ali nismo im mogli dati volju za borbu", rekao je Biden.

 

"Predsjednik Afganistana me uvjeravao da će se vojska boriti"

 

"Kina i Rusija ne bi htjele ništa više nego da i dalje trošimo milijarde u Afganistanu. Kad sam ugostio afganistanskog predsjednika u junu u Bijeloj kući, razgovarali smo iskreno. Razgovarali smo o tome je li njihova vojska spremna boriti se u građanskom ratu kad odemo, je li se njihova vlada spremna boriti protiv korupcije. Ništa od toga nisu napravili. Gospodin Ghani me uvjeravao da će se njihova vojska boriti", rekao je.

 

"Koliko još nadgrobnih spomenika želite u Arlingtonu?"

 

"Za one koji žele da ostanemo imam par pitanja: koliko još nadgrobnih spomenika želite na vojnom groblju u Arlingtonu? Koliko još sinova i kćeri moramo poslati tamo? To su greške koje ne smijemo više ponavljati jer imamo vitalne interese u svijetu i ne smijemo ih ignorirati", rekao je.

 

"Ovo je duboko lično za sve koji su izgubili voljene u Afganistanu"

 

"Za sve one koji su izgubili voljene u Afganistanu, za sve vojnike koji su ostavili svoje živote i udove tamo, ovo je duboko lično. Bio sam u Afganistanu dok je rat trajao, bio sam u Kandaharu i drugim mjestima. Proveo sam vrijeme s našim trupama i shvatio sam što je moguće, a što nije. Nastavit ćemo podržavati Afganistance kroz diplomaciju, nastavit ćemo zagovarati prava ljudskih prava žena i djevojčica u Afganistanu. Ali pravi način za to nije beskonačni vojni sukob, nego diplomatija, ekonomija i pozivanje svijeta da nam se pridruži", rekao je Biden.

 

"Ako nas talibani napadnu, naš odgovor bit će silovit"

 

"Odobrio sam slanje još 6000 vojnika u Afganistan kako bi izvukli Amerikance i naše afganistanske saveznike. Sigurno smo zatvorili našu ambasadu i izvukli naše diplomate. U narednim danima izvući ćemo hiljade američkih državljana iz Afganistana. Već smo izvukli 2000 Afganistanaca i njihove porodice i smjestili ih u SAD. U narednim danima izvući ćemo još ranjivih Afganistanaca koji su radili za američku ambasadu i naše agencije.

 

Pitaju me zašto nismo ranije izvukli Afganistance - zato što sami nisu htjeli otići i nadali su se da se ovo neće dogoditi tako brzo. Naša vojska obavlja tu zadaću profesionalno i učinkovito. Poručili smo talibanima da će, ako nas napadnu, odgovor biti silovit. Obdranit ćemo naše ljude razornom silom", rekao je Biden.

 

"Nema te vojne sile koja može uspostaviti demokraciju u Afganistanu"

 

"Kad završimo tu misiju, završit ćemo najdulji američki rat u povijesti, koji je trajao 20 godina. Sad vidimo da nema te vojne sile koja može uspostaviti demokraciju u Afganistanu, zemlji koja je poznata kao 'groblje carstava'. Počinili smo mnoge greške u proteklim dekadama, ali ja neću prenijeti tu odgovornost na sljedećeg predsjednika. Ne želim zavaravati američki narod i reći mu da nam treba još samo malo vremena. Ja sam predsjednik SAD-a i ta priča staje ovdje, sa mnom. Ne žalim za odlukom da se povučemo iz Afganistana i želim zadržati fokus na ostalim prijetnjama širom svijeta", rekao je Biden.

 

"Ne mogu tražiti od naših vojnika da se beskonačno bore u tuđem ratu"

 

"Ne mogu i ne želim tražiti od naših vojnika da se beskonačno dugo bore u tuđem ratu. To nije u američkom nacionalnom interesu, to nije ono što naša vojska zaslužuje. Obećao sam američkom narodu, kad sam se kandidirao, da ću privesti taj rat kraju. Obećao sam to hrabrim vojnicima koji služe ovu naciju. Naši lideri napravili su to u Vijetnamu, ali ne želim to napraviti u Afganistanu", rekao je Biden.

 

"To je ispravna odluka za Ameriku. Neka Bog zaštiti naše diplomate i našu vojsku", zaključio je Biden i napustio prostoriju. Novinari su odmah počeli dovikivati pitanja, ali predsjednik se samo okrenuo i otišao.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još