Predsjednik o američkom debaklu u Afganistanu

Gdje je nestao Biden? Najavio obraćanje naciji, ali tek nakon pritiska i fotografije koja je izazvala zgražanje

Front16.08.21, 20:18h

Gdje je nestao Biden? Najavio obraćanje naciji, ali tek nakon pritiska i fotografije koja je izazvala zgražanje
Neočekivano brz pad afganistanske vlade, ulazak talibana u Kabul, haotične scene na tamošnjem aerodromu, ali i kritike na domaćoj političkoj sceni, Bidenu nisu ostavile mogućnost da se još neko vrijeme ne obrati javnosti, iako je prvotni plan bio da pričeka s tim barem nekoliko dana

 

Američki predsjednik Joe Biden napokon će večeras, u 21.45 sati po srednjoevropskom vremenu, prekinuti šutnju o zbivanjima u Afganistanu, objavila je Bijela kuća.

 

Američki predsjednik, koji se još nije oglasio o najvećoj krizi u njegovu dosadašnjem mandatu, napustio je rezidencijalno odmaralište Camp David gdje je namjeravao ostati do srijede. U Bijelu kuću je trebao stići oko 19 sati po srednjoeuropskom vremenu.

 

Neočekivano brz pad afganistanske vlade, ulazak talibana u Kabul, haotične scene na tamošnjem aerodromu, ali i kritike na domaćoj političkoj sceni, Bidenu nisu ostavile mogućnost da se još neko vrijeme ne obrati javnosti, iako je prvotni plan bio da pričeka s tim barem nekoliko dana.

 

O Afganistanu je posljednji put govorio prošlog utorka kad je branio svoju odluku da povuče vojnike iz Afganistana i uzdao se u to da tamošnja vojska ima snage odbraniti se od talibana.

 

Ali umjesto urednog povlačenja, za koje je postojala podrška javnosti, cijeli se proces pretvorio u ponižavajući američki debakl.

 

Posljednji prizor Joea Bidena prije najave obraćanja naciji prikazuje ga kako potpuno sam sjedi za stolom u prostoriji rezidencije u Camp Davidu i putem videokonferencije razgovara s potpredsjednicom Kamalom Harris i drugim suradnicima o zbivanjima u Afganistanu. Ta fotografija je također naišla na kritike i optužbe da se predsjednik 'skriva', da je u 'izolaciji' od realnosti ili na godišnjem odmoru.

 

Republikanski kongresnik Adam Kinzinger, inače nekadašnji vojni pilot, na društvenoj je mreži napisao da ne može vjerovati da je prizor koji vidi stvaran iako zna da je to tako.

 

- Zašto je Joe Biden na godišnjem odmoru, zašto njegova administracija nije odgovorila ni na jedno pitanje? Ovo je sramotno, izjavio je republikanac Jim Jordan referirajući se na činjenicu da je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki na godišnjem odmoru pa proteklih dana uopće nije odgovarala na novinarska pitanja.

 

U nedjelju se javio i bivši predsjednik SAD-a Donald Trump koji je od Bidena zatražio da podnese ostavku.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!