Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a i zastupnica u NSRS

'Odbijanje Schmidta nije rješenje, s njim se trebati razgovarati... Od Dodika je bilo za očekivati da odustane....'

Front16.08.21, 19:02h

'Odbijanje Schmidta nije rješenje, s njim se trebati razgovarati... Od Dodika je bilo za očekivati da odustane....'
Poznavajući Dodika i njegovo mijenjanje stavova i mnogo velikih riječi koje ne prate konkretne akcije, za očekivati je bilo da odustane od onog na šta je sam pristao, rekla je u intervjuu za Oslobođenje potpredsjednica PDP-a

 


Miloradu Dodiku je rejting popravio Valentin Inzko. Ako ga je uopšte popravio. Opozicija je imala stav u vezi sa Inzkovom odlukom koji je protivan takvoj odluci, ali on nije takav zato što tako misli i SNSD, nego je to naš stav koji se po ovom pitanju poklapa sa stavom i vladajućih stranaka.

 

Ovo je u razgovoru za Oslobođenje rekla potpredsjednica PDP-a i poslanica ove stranke u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić. Ona dodaje da opozicija nije mogla da gleda kako se nameću rješenja koja ugrožavaju Republiku Srpsku i njenu ustavnu poziciju.
 

- Mi jesmo opozicija vlastima RS-a, ali neka se niko ne nada da smo opozicija RS-u. Nećete naći stranku sa sjedištem u Srpskoj koja bi prihvatila ovakvo rješenje bivšeg visokog predstavnika. Dogovor lidera stranaka u RS-u odnosio se isključivo na nametnuto rješenje i ništa dalje od toga. Prelaznu ili koncentracionu vladu koju nam je nudio Dodik smo jasno odbili. Ostajemo opozicija svim lošim politikama SNSD-a i te garniture koja je dovela do raseljavanja naroda, korupcije, afera, kriminala i opšteg sunovrata društva.

 

Kako RS treba da sarađuje sa novim visokim predstavnikom?

 

- U zaključcima lidera stranaka iz Srpske, koje je potvrdila Narodna skupština RS-a, ne stoji formulacija da se sa Schmidtom ne treba sastajati, nego stav da on nije legalno izabran. Dodik je poslije izjavljivao da se on neće sastajati sa Schmidtom, ali to je njegov lični stav i na njemu je da li će da se drži tih stavova. Lično smatram da će se sa Schmidtom trebati razgovarati, ali to treba da bude obavljeno kroz institucije Srpske i predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama BiH. Nikakvi sastanci na nivou stranaka sa Schmidtom u ovom momentu ne bi donijeli ništa.

 

Oni koji su nosioci vlasti u Srpskoj treba da nađu modalitet kako generalno izaći iz ove krize. Oni treba da se rukovode interesima RS-a, a ne stranačkim. Opozicija može da predlaže kako bismo mi izašli iz ovoga da smo na vlasti, ali ne možemo i ne treba da radimo to umjesto vlasti. Schmidt je tu sviđalo se to nama ili ne. Možemo ga zvati bivši njemački ministar, ali odbijanje razgovora sa njim nije nuđenje rješenja, već dizanje tenzija i dodatno stvaranje haosa.

 

Da li je Dodik prekršio zajednički dogovor lidera parlamentarnih stranaka?

 

- Poznavajući Dodika i njegovo mijenjanje stavova, mnogo velikih i teških riječi koje ne prate konkretne akcije, za očekivati je bilo da Dodik odustane od onog na šta je sam pristao. Neučestvovanje u odlučivanju podrazumijeva da ne glasate ni o čemu, pa ni o dnevnom redu. Ono što mene lično iritira jeste to konstantno prepričavanje telefonskih razgovora koje iznosi Dodik koje navodno ima sa liderima opozicionih stranaka. Stvari treba da se zadrže na nivou razgovora unutar Narodne skupštine i nikakvo dalje djelovanje sa Dodikom nije potrebno. Postoje stavovi i zaključci Narodne skupštine i njih treba provoditi.

 

Dodik ima taj manir da ubijedi sam sebe u neistinu, pa tako umišlja da nama iz opozicije neko piše saopštenja i podmeće. Meni lično nikad niko nije napisao nijedan moj politički stav, intervju, poslaničko pitanje, diskusiju ili bilo šta drugo. Nakon Dodikovog posljednjeg istupa u kojem je izvrijeđao BN televiziju i opozicione predstavnike, jasno je da Dodik zamišlja jedinstvo kao da mi treba da branimo njega, a ne Srpsku. On je sebe poistovijetio sa Republikom Srpskom, što je veliki problem. Zajednički stav oko Inzkove odluke ne znači da mi branimo Dodika, nego Srpsku i to će Dodik morati da prihvati.

 

U kakvim ste odnosima sa Draškom Stanivukovićem i Nebojšom Vukanovićem?

 

- Sa kolegom Vukanovićem, s obzirom na to da smo oboje poslanici, u češćoj sam komunikaciji, pogotovo povodom novonastale krize i mogu reći da su naši odnosi od početka jako dobri. Sa kolegom Stanivukovićem sarađujem unutar PDP-a, nedavno smo bili u obilasku opština u Republici Srpskoj i tu smo imali priliku da razgovaramo. Nekad se ne slažemo po nekim pitanjima, ali više u pogledu načina iznošenja političkih stavova, nego u samoj suštini. Ja sam to uvijek govorila i to nije nikakva tajna da smo Draško i ja dva različita tipa političara, dva različita profila ličnosti, ali to ne mora da znači da postoji neki sukob kao što to žele prikazati naši politički oponenti.

 

Očekujete li kandidaturu za jednu od najvažnijih funkcija na predstojećim opštim izborima?

 

- Dogovor sa više sastanaka opozicionih stranaka je da se ne špekuliše imenima oko kandidatura, da ne stvaramo pometnju u svojim redovima i shvatićete da ne mogu jednoznačno da odgovorim na ovo pitanje sa da ili ne. Ono što mogu reći jeste da ukoliko PDP bude davao jednog od kandidata za inokosne funkcije, a vrlo vjerovatno da hoće, ja jesam u igri da budem potencijalni kandidat.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 32

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još