Zbog nemogućnosti angažmana helikoptera OSBiH

Dva helikoptera Republike Srpske gase požar na području Jablanice

Hronika16.08.21, 17:25h

Dva helikoptera Republike Srpske gase požar na području Jablanice
Zahtjev je upućen zbog nemogućnosti angažmana helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom, te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje učestvuju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizovati požar, pa je neophodan angažman helikoptera za gašenje požara iz zraka

 

U skladu sa Sporazumom o saradnji u ostvarivanju zadataka civilne zaštite između Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske (RUCZ RS) i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) od 2001. godine koji je zaključen u cilju međusobne saradnje i pružanja pomoći u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od opasnosti i posljedica prirodnih i drugih nesreća, FUCZ je danas uputila zahtjev za pružanje pomoći i angažovanju helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske na gašenju požara na području Općine Jablanica.

 

Zahtjev je upućen zbog nemogućnosti angažmana helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom, te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje učestvuju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizovati požar, pa je neophodan angažman helikoptera za gašenje požara iz zraka.

 

Na Zahtjev je u veoma kratkom roku odgovoreno pozitivno te su dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske poletila iz Banja Luke i uputila se na područje Općine Jablanica gdje je veliki požar zahvatio širok pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širi prema rejonu visoravni Plasa-planina Čvrsnica. Jedan helikopter izvršit će izviđanje a drugi će gasiti požar iz zraka izbacujući vodu iz vedra koje je kapaciteta 940 litara. Vodozahvat za gašenje požara vršit će se iz Јablaničkog i Grabovičkog jezera.

 

Zbog izrazito visoke temperature helikopteri će početi sa gašenjem požara u 18,30 sati.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 78

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još