Nakon reakcija pozicije i opozicije u RS

Što bi se narodski reklo - džaba ste krečili: Advokatica iz Banjaluke ismijava političke poteze, a evo i zašto

Front29.07.21, 14:59h

Što bi se narodski reklo - džaba ste krečili: Advokatica iz Banjaluke ismijava političke poteze, a evo i zašto
Pa vi sad vidite ko je veći antiSrbin - onaj ko ozbiljan udarac na nacionalni interes svog naroda (ako se može nazvati tako ali vidim da je takav subjektivni osjećaj većine) zloupotrebljava da bi se reklamirao i podizao sebi politički rejting, ili onaj ko nešto konkretno preduzima da taj narod zaštiti

 

Jovana Kisin Zagajac, advokatica iz Banjaluke, komentarisala je trenutnu političku situaciju. Njen status uz dopuštenje 6yka.com prenosi u cijelosti

 

- Ismijavam političke poteze. Ne zato što sam antisrpski nastrojena i što se bavim politikom umjesto pravom (mada realno na svom ličnom profilu mogu da dijelim i recepte za kašice ako mi je ćeif) već zato što trenutni potezi ne služe ničemu iz sljedećih razloga:

 

1. Raspisana peticija nema nikakvo pravno dejstvo i potpuno je nezakonita. Šta to znači? Pa osim što je pokrenuta suprotno Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi i Zakonu o zaštiti ličnih podataka te Odlukama o zauzimanju javnih površina lokalnih jedinica, a što vas vjerujem manje zanima, ona prosto nema nikakvu svrhu i ništa se sa njom ne postiže. Što bi se narodski reklo - džaba ste krečili. Pardon, ima jednu svrhu - stranačku promociju. Pa vi sad vidite ko je veći antiSrbin - onaj ko ozbiljan udarac na nacionalni interes svog naroda (ako se može nazvati tako ali vidim da je takav subjektivni osjećaj većine) zloupotrebljava da bi se reklamirao i podizao sebi politički rejting, ili onaj ko nešto konkretno preduzima da taj narod zaštiti.

 

2. "Svi smo mi jednaki pred zakonom samo su neki malo jednakiji" - je nešto što me najviše nervira u ovoj našoj nakaradnoj državi. Apsolutno nijednu proceduralnu stavku u ovom postupku peticije i donošenja novih zakonskih rješenja nisu ispoštovali a godinama hapse i procesuiraju svoje građane za mnogo manje propuste od navedenih ili nikakve propuste. Jer kako to inače biva - oni nameću sebi prava koja po zakonu nemaju (liči li vam malo na Incka?) U svakom slučaju licimjerno - prekršiš jedno deset zakona da bi ukazao na to kako je Incko prekršio Dejton? Hm...?

 

3. Da ne bude da sam u ljubavi sa Inckom - lično smatram da su svi VP sebi dali veća prava nego što su im povjerena Dejtonom, te da su i "bonska ovlašćenja" davanja većih prava od prava koja su povjerena Dejtonom. Ali za razliku od domaćih predstavnika, Incka i druge VP ne biram ja (mi) niti se mogu bosti sa Ujedinjenim nacijama, stoga smatram da je umjesto #sprskiponos #srpskiprkos bilo nužnije biti mudar, asertivan, pregovarački nastrojen - ali, očigledno da nije cilj zaštita nacionalnih interesa u UN-ovskom protektoratu već politički poeni, tako da...

 

4. Reakcija na nametanje izmjena zakona nakon dvocifrenog broja nametnutih zakona od strane VP je toliko zakasnila da zaista postaje smiješno. Da ne pričam kako su isti političari koji sad odbacuju odluke VP dizali ruke u parlamentu za prethodne nametnute zakone i kako već sigurno deseti put gledamo lažno povlačenje iz zajedničkih institucija. Pa dokle ćete da budete magarci pitam se?

 

5. U BiH zakonodavstvu (i entitetskom i državnom) postoje već propisana krivična djela čijom primjenom su se mogli procesuirati negatori genocida koji izazivaju nacionalnu mržnju i netrepeljivost kao i oni koji RS i Srbe nazivaju genocidnim. Ali nijedno Tužilaštvo nikada nije kaznilo niti jedan govor mržnje izrečen u javnom prostoru koji je otrovao milione građana! Uvođenje posebnog KD negiranja genocida u stvari samo predstavlja decidnije i konkretnije definisano krivično djelo izazivanja nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrepeljivosti što opet spada u oblike diskriminatornog ponašanja i vrijeđa osnovno ljudsko pravo - pravo na dostojanstvo i jednakost. Dakle, i bez KD "negiranje genocida" i bez KD "zabrane nazivanja RS genocidnom" imate već propisana krivična djela kojima su se negatori genocida koji su svojim govorom mržnje podsticali razdor i diskriminaciju mogli odgovarati, kao i oni koji su RS i Srbe nazivali genocidnim ali eto - nije se dalo, pa ostade mrtvo slovo na papiru.

 

Zašto bi sad bilo išta drugačije, i zašto pored sasvim dovoljnih zakonskih rješenja sada pravimo nova bespotrebna skužićete sami nakon što odgledate još jednu političku sapunicu - napisala je Jovana Kisin Zagajac.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još