Nije vrijeme za kupovinu, ali jeste za prodaju

Sarajevo doseglo maksimum cijena: Kvadrat stana ide i do vrtoglavih 6.000 KM! Kada će puknuti napuhani balon?

Biznis Klub21.07.21, 07:59h

Sarajevo doseglo maksimum cijena: Kvadrat stana ide i do vrtoglavih 6.000 KM! Kada će puknuti napuhani balon?
Interesantno je da u našem oglasnom prostoru Turska npr. nudi stanove u morskim gradovima po dosta povoljnijim cijenama u odnosu na Sarajevo. Nonsens s cijenama nekretnina još je veći jer su ih paralelno s novogradnjom podigli i vlasnici nekretnina starogradnje

 

Rastu cijene nekretnina u BiH. Najskuplji stambeni kvadrat u središtu Sarajeva ide i do vrtoglavih 6 tisuća maraka. Tako u općinama Centar, Novo Sarajevo i Stari Grad veći stan košta i pola miliona maraka. Istražili smo zašto svakodnevno rastu cijene u glavnom gradu.

 

U Kantonu Sarajevo nije vrijeme za kupovinu, ali jeste za prodaju nekretnina. Cijene su značajno porasle u odnosu na prethodne godine.

 

“Ima, nađe se i stanova koji su po realnim cijenama, ali jako rijetko”, kazala je Belma Karkin, Ibi nekretnine.

 

U Sarajevu cijene novogradnje po metru kvadratom prelaze i 5.000 KM u općini Centar na Skenderiji ili Novoj Breci, dok se nešto povoljniji stanovi mogu naći npr. na Gorici. U Novom Sarajevu je u izgradnji najveća zgrada u kojoj za stambenu jedinicu treba izdvojiti 2.950 KM po kvadratnom metru, a veliki broj stanova prelazi pola miliona KM.

 

Za općinu u kojoj ima najviše novogradnje, na Otoci ili Stupu, potrebno je izdvojiti najmanje 2.500 KM po metru kvadratnom u ulicama uz tramvajsku prugu.

 

Povoljniji su stanovi u ulicama na Stupu koje nemaju tako dobru konekciju s gradskim prijevozom. Još uvijek je najjeftinija novogradnja na Ilidži.

 

Sarajevo doseglo maksimum cijena?

 

Investitori izražen rast rasta cijena novogradnje opravdavaju poskupljenjem građevinskog materijala i radne snage, no činjenica je da je kvadrat u susjednom Istočnom Sarajevu sa sličnim građevinskim materijalima niži za minimalno 1.000 KM.

 

“Mislim da je Sarajevo kao Sarajevo doseglo neki maksimum cijena. Barem je to neki moj lični stav. Možda mogu pogriješiti, nezahvalno je u ovom trenutku bilo šta prognozirati jer je to kao loto. Cijene u Starom gradu, na Grbavici i na Otoci nisu iste, ali se približavaju jedne drugima”, kazao je Amel Šabić, Stan promet.

 

Interesantno je da u našem oglasnom prostoru Turska npr. nudi stanove u morskim gradovima po dosta povoljnijim cijenama u odnosu na Sarajevo. Nonsens s cijenama nekretnina još je veći jer su ih paralelno s novogradnjom podigli i vlasnici nekretnina starogradnje.

 

“Vjerujte, nema pravila u cijenama. Cijene diktiraju sami vlasnici kako oni misle, po svom nekom nahođenju kako bi to moglo da bude, iz razloga što svi sad koriste momenat”, ističe Karkin.

 

Kako zadržati mlade

 

S obzirom na činjenicu da je BiH jedna od zemalja s najvećim odlivom mladih ljudi, interesantno je kako ih zadržati u gradu gdje porodica mora izdvojiti bar 170.000 KM za pristojan stan za dostojanstven život četveročlane porodice. Vlada Kantona će mladima dati podsticaj, očekuju saradnju sa 15-ak investitora na više lokacija.

 

“Mladi će imati na jednom mjestu sve stanove koje smo dobili od investitora. Moći će da apliciraju, a onda ćemo mi da učestvujemo do 25.000 KM. Stan koji vrijedi 80.000 KM će se moći kupiti za 55.000 do 60.000 KM i plus ćemo osigurati neku kreditnu liniju gdje će maksimum biti 2 posto kamatna stopa”, kazao je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

 

Oni koji imaju više od 35 nerijetko ne mogu da se kreditiraju za pristojan stan.

 

Za mnoge ekonomiste ovo je napuhani balon koji će morati pući. S druge strane, prodavci nekretninama ističu da će cijene ostati iste ili će biti povećane u narednom periodu.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 34

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još