VIDEO/ NAKON SASTANKA SA PALMEROM

Izetbegović: Ako su drugi spremni, i SDA će ići u tom smjeru... Čović: Prepoznali smo put kojim ćemo doći do rješenja

Front04.07.21, 14:58h

Izetbegović: Ako su drugi spremni, i SDA će ići u tom smjeru... Čović: Prepoznali smo put kojim ćemo doći do rješenja
Izetbegović smatra da će razgovori koje predstavnici međunarodne zajednice iniciraju sa predstavnicima opozicionih stranaka usmjeriti dalje stvari kada su u pitanju Dom naroda FBiH i izbor članova Predsjedništva BiH... Čović je nakon razgovora izrazio zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom sa predstavnicima međunarodne zajednice, te ih ocijenio kao vrlo pozitivne

 

 


Američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer danas je sa delegacijom Stranke demokratske akcije (SDA) koju je predvodio predsjednik Bakir Izetbegović,  razgovarao o izmjenama Izbornog zakona BiH.

 


Izetbegović smatra da će razgovori koje predstavnici međunarodne zajednice iniciraju sa predstavnicima opozicionih stranaka usmjeriti dalje stvari kada su u pitanju Dom naroda FBiH i izbor članova Predsjedništva BiH.


- Ono za što oni budu spremni, sigurno spremna je i SDA da ide u tom smjeru. Danas su nam potrebni kooperativnost, dobar duh, dobra namjera od svih stranaka koje čine parlamentarnu većinu – istakao je Izetbegović.


Također, on je kazao i to da bi opozicija trebala da odluči, da li je za indirektntan izbor koji je predložen Aprilskim paketom ili su za direktan izbor koji je predložen u "Fileovom modelu".


-  Da li su uopšte spremni da razgovaraju o nekoj asimetriji, trebaju nam 2/3 ruku. Ako su spremni za jedno od ponuđena tri rješenja, onda idemo u tom smjeru, ako nisu spremni onda je to teško – kazao je Izetbegović.


Iako niko od predstavnika SNSD-a nije danas bio na sastanku sa Palmerom, Izetbegović je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da SNSD nije spreman na indirektni izbor.


Izvjesno da će, dodao je, Palmer razgovarati sutra i sa delegacijom SNSD-a.


- Odustali su od tog elementa aprilskog paketa, što predstavlja problem i traži se asimetrija u izboru člana Predsjedništva BiH. Nema spremnosti u SDA, a sumnjam da ima spremnosti da se ide  na asimetriju i u drugim strankama - istaknuo je lider SDA.


Ipak, Izetbegović smatra da će SNSD morati da pravi ustupke.


Današnjim razgovorima sa delegacijama bh. stranaka prisustvovala je i izvršna direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst.

 


Čović: Prepoznali smo put u kojem možemo brzo doći do rješenja


Američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer danas je sa delegacijom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), koju je predvodio predsjednik te stranke Dragan Čović, razgovarao o izmjenama Izbornog zakona BiH.


Čović je nakon razgovora izrazio zadovoljstvo konstruktivnim razgovorom sa predstavnicima međunarodne zajednice, te ih ocijenio kao vrlo pozitivne.


- Nismo razgovarali o detaljima, ali smo vrlo jasno prepoznali put u kojem možemo vrlo brzo, ili u relativno kratkom vremenu, doći do rješenja Izbornog zakonodavsta BiH, a koje smo definirali sporazumom u Mostaru 17. juna 2020.godine – istakao je Čović.


Uz zahvalnost predstavnicima EU i američke administracije, Čović smatra da će takvi razgovori napraviti veliki iskorak, slično kako je nađeno rješenje za Mostar biti pronađeno i rješenje za Izborni zakon BiH.

 

 

(FENA/ad/Foto:Arhiv)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 54

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još