Hrvatski premijer kaže da je to pogrešno i nemoralno

Milanović: 'Za mene je bošnjački jezik najnormalnija stvar. Šta bi bilo kada bismo ga osporavali'

Front30.06.21, 18:49h

Milanović: 'Za mene je bošnjački jezik najnormalnija stvar. Šta bi bilo kada bismo ga osporavali'
Do jučer su bili bosanski Muslimani ili samo Muslimani. Mi smo to prihvatili, rekao je premijer Hrvatske

 

Mađarska danas ne bi mogla započeti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, odnosno ne bi bila primljena ni na “briselski aerodrom”, kazao je u srijedu hrvatski predsjednik Zoran Milanović, dodavši da evropske institucije ipak prelaze svoje ovlasti u odnosu prema Mađarskoj

 

Milanović je, nakon sastanka s makedonskim predsjednikom Stevom Pendarovskim, komentirao izjavu povjerenika Evropske komisije za proširenje Olivéra Várhelyija iz svibnja da će Evropska unija razmotriti razdvajanje evropskog puta Sjeverne Makedonije i Albanije, ako Bugarska nastavi blokirati evropski put Sjeverne Makedonije.

 

„Povjerenik koji je slučajno iz Mađarske i slučajno ga je Orban tamo poslao. I sve je to slučajno“, kazao je Milanović, dodavši da to nije izjava Evropske komisije, već „izjava jednog čovjeka koji je predstavnik jedne političke opcije u Komisiji i to nije dobro“.

 

„Nastojim gledati Komisiju kao nadnacionalno tijelo koje radi na idealnom interesu evropskih vrijednosti i evropskih ugovora, ali to nije tako. Tamo završi svakakva vrste oborite ribe i sitne ribe“, istaknuo je Milanović.

 

„Bi li država iz koje dolazi taj povjerenik danas uopće mogla započeti pregovore o članstvu u Evropskoj uniji? Pa ne bi ih pustili na briselski aerodrom“, poručio je Milanović i dodao da bi Mađarska „imala problem, i ne samo Mađarska, uopće započeti pregovore o članstvu“.

 

Ipak, istaknuo je kako je pitanje u kojoj se mjeri Bruxelles i Evropska komisija „smiju uplitati u unutarnje stvari država članica“.

 

„Mislim da prelaze tu crtu pa i kada je u pitanju Mađarska“, smatra Milanović koji ističe da EU „nije jedno, nije bila i neće biti“, odnosno da je „zajednica nacija, dakle posebnosti“.

 

„Evropska unija odavno nije zajednica uniformnih vrijednosti, nego nekih sličnosti, zajedničkih nazivnika, ako treba i najnižih, ali zajedničkih denominatora“, kazao je Milanović.

 

Hrvatski predsjednik smatra da Evropska unija „ima svoje limite“, odnosno da ne može „ići preko limita nacionalnih država i nacionalne suverenosti“.
 

„Mi Hrvati to ne gledamo u imperijalnom kontekstu nego samozaštitničkom kontekstu. Neće nas biti ukoliko se svi utopimo u jedno“, kazao je.

 

Predsjednik RH Zoran Milanović primio je u posjet predsjednika Republike Sjeverne Makedonije Stevu Pendarovskog.

 

Izjavu povjerenika, koje nominiraju države članice EU, Milanović promatra kao „izjavu jedne politike koja ne želi zemlje s velikim brojem muslimana u Evropskoj uniji“.

 

Smatra da je „držanje Albanije na ledu nepošteno“ i neinteligentno jer će se protumačiti da je razlog tomu činjenica da su muslimani većina u Albaniji.

 

„Treba se odlučiti može li zemlja većinski naseljena muslimanima biti članica, ili joj se cijelo vrijeme šalje poruka da ne može. Po meni može i mora“, kazao je, dodavši da ako se nastavi s takvom praksom će „ljudi shvatiti neke poruke i otići drugim smjerom, ili će neko drugi doći i objasniti da to nije njihov smjer“.

 

„Koji su to uvjeti koji odvajaju Albaniju, ko će im držati lekcije o vladavini prava, neovisnosti pravosuđa, slobodnim medijima. Da neće oni koji ukidaju univerzitete po Srednjoj Evropi“, poručio je Milanović, očito se referirajući na donošenje zakona u Mađarskoj kojim je onemogućeno funkcioniranje Srednjoevropskog univerziteta (CEU) u Budimpešti, a koje je financirao i osnovao milijarder George Soros.

 

Pendarovski je pak kazao da „svaka pojedinačna zasluga treba biti uzeta u obzir“ te da mu se „nikada nije dopadalo da netko ide naprijed i nazad u paketu“.

 

Kaže da bi, ukoliko potraje blokada Sjeverne Makedonije, Albanija trebala, usprkos tome, napredovati prema članstvu u Evropskoj uniji ako ispuni uvjete.

 

Hrvatski predsjednik je istaknuo da se „neobjašnjivo dugo i nepametno dugo“ čeka početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s EU, pri čemu nade polaže u Sloveniju za koju je siguran da će biti „objektivna i prijateljski nastrojena zemlja“, što smatra i makedonski predsjednik Pendarovski.
 

Slovenija, uz Hrvatsku, najbolje od europskih članica razumije situaciju na zapadnom Balkanu, istaknuo je Pendarovski.

 

Još danas Evropskom unijom predsjeda Portugal, a portugalska državna tajnica za evropske poslove Ana Paula Zacarias šokirala je Makedonce izjavom da je „sjevernomakedonski jezik“ bio dio bugarskog jezika.

 

Pendarovski je na Pantovčaku, komentirajući tu izjavu, kazao da su „od povjesničara koji se bave politikom, gori samo političari koji pokušavaju biti povjesničari“.

 

„Što bi bilo kada bi Hrvatska dovela u pitanje crnogorski jezik ili bošnjački jezik“, zapitao se Milanović.

 

„Do jučer su bili bosanski Muslimani ili samo Muslimani. Mi smo to prihvatili, naprosto zato jer to prihvaćaš. Teško nekome možeš odreći pravo da se nekim imenom zove i da jezik zove tim imenom“, poručio je Milanović.

 

„Tako je za mene bošnjački jezik najnormalnija stvar. Što bi bilo kada bismo ga osporavali. To je pogrešno i nemoralno“, dodao je hrvatski predsjednik, koji je i ranije kritizirao politiku Sofije prema Sjevernoj Makedoniji.

 

Motivi Bugarske su „oportunistički“, odnosno unutarnjopolitičke prirode smatra Milanović, dok je izjava portugalske dužnosnice prvenstveno „izraz neznanja i neopreznosti“.

 

„Kada se krene ulaziti u nečiji intimni prostor, u tako delikatnim stvarima, kao što je identitet, pravo na ime, pravo na jezik. To nikada dobro ne završi“, kazao je Milanović.

 

Smatra da je, ukoliko Bugarska takvom politikom želi „privući pažnju na sebe da bi što prije postala članica Schengena“, to pogrešno, odnosno nije „učinkovit način i pravac djelovanja“.

 

Hrvatska, Bugarska i Rumunjska već su trebale postati članice Schengena, kazao je Milanović.

 

(balkans.aljazeera.net, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 248

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još