o djetinjstvu, porodici, karijeri...

Odrasla je daleko od estrade i nije pošla očevim stopama: Ema Bregović živi drugačiji život, a evo šta radi i šta joj znači Sarajevo

ŽENA iN24.06.21, 11:22h

Odrasla je daleko od estrade i nije pošla očevim stopama: Ema Bregović živi drugačiji život, a evo šta radi i šta joj znači Sarajevo
U narednom periodu priprema veliki projekt na međunarodnom nivou, ali želi da to bude iznenađenje za njenu publiku

 

Ema Bregović, najstarija kćerka jednog od najpoznatijih i najvećih muzičara našeg regiona, Gorana Bregovića, svoj životni put je odlučila usmjeriti ka izgradnji svoje ličnosti daleko od estradnih voda. Ema je danas umjetnica, vajarka, koja živi i radi na relaciji Pariz-Beograd. Imala je nekoliko samostalnih izložbi u srbijanskoj i francuskoj prijestonici, a kako otkriva u ekskluzivnom intervjuu za „Azru“, nada se da će svoj rad predstaviti i u Sarajevu.

 

Iako je kćerka poznatih roditelja, svoju karijeru ne želi graditi na očevoj slavi, već svojim radom i talentom želi izgraditi vlastito ime i upravo zbog toga nije željela da se ovaj intervju fokusira na njenog oca, što smo svakako ispoštovali. Mlada umjetnica je naglasila da živi normalan život, daleko od reflektora, glamura i estrade. Rođena je u Parizu, a Likovnu akademiju je završila u Nantu.

 

Tokom intervjua za magazin „Azra“ Ema se pripremala za narednu samostalnu izložbu „Don’t worry“ u Beogradu. Kako nam je rekla, u narednom periodu priprema veliki projekt na međunarodnom nivou, ali želi da to bude iznenađenje za njenu publiku. Također, Ema nam je govorila o svom umjetničkom izričaju, djetinjstvu, studentskim danima, kao i o svojim osjećajima prema Sarajevu.

 

Kada ste shvatili da je vajarstvo Vaš životni poziv?

 

– Bila sam u gimnaziji, na filozofskom odsjeku u Parizu i imala sam talentovanog profesora historije umjetnosti. On mi je prenio ljubav prema umjetnosti i ubijedio me da imam dara za to. Polako sam gradila afinitet prema tome, prošla kroz razne faze crtanja, fotografije, pisanja, da bih na kraju našla u vajarstvu najjači izraz mojih misli. Da nije bilo njega i tog jednog razgovora, možda se ne bih ni bavila umjetnošću.

 

Kako je izgledalo Vaše djetinjstvo?

 

– Izuzetno normalno. Odrasla sam u Parizu i uživala u velikoj slobodi daleko od estrade.

 

Gdje ste studirali slikarstvo i koje su Vaše prve asocijacije na studentske dane?

 

– Studirala sam u Školi lijepih umjetnosti u Nantu (Les Beaux-Arts de Nantes), to je grad blizu okeana. Akademija je imala mnogo više uslova za produkciju nego Pariz, te mnogo napredniju viziju savremene umjetnosti. Imali smo 3D štampače, laser katere, CNC mašine, tekstilnu štampu i još mnogo toga, uz sve tradicionalne tehnike. Studentski dani me najviše podsjećaju na tu slobodu u izboru tehnike. Tada sam stekla hrabrost da pređem na veće formate i izazovnije projekte.

 

Koliko je obrazovanje važno za jednog umjetnika?

 

– Obrazovanje je važno za svakoga. Umjetnici su svjedoci svog vremena, zato moraju imati širinu i svijest u kojem društvenom i historijskom kontekstu žive. Bez obrazovanja ne možemo da napredujemo, zato je bitno hraniti se apstraktnim konceptima da proširimo vidike. Razumijevanje apstraktnih koncepata nas razdvaja od životinja.

 

Gdje danas živite i da li sebe vidite negdje drugdje?

 

– Živim između Pariza i Beograda, za sada ne mijenjam tu relaciju, ali ko zna gdje me put može odvesti.

 

Već ste imali samostalne izložbe u Parizu i Beogradu, a da li s izložbom dolazite u Sarajevo?

 

– Nadam se da ću ubrzo imati priliku da pokažem svoje skulpture. Iskreno bih željela da izlažem u Sarajevu, jer sam emotivno vezana za taj grad.

 

Šta za Vas znači Sarajevo?

 

– Gajim vrlo posebne emocije prema Sarajevu, taj grad je za mene kao mali Jerusalem. Zrači nekim talasima koji me intelektualno i spiritualno stimulišu. Svako malo imam potrebu da ponovno udahnem taj sarajevski duh, da bih došla do novih umjetničkih izazova.

 

Ostatak intervjua čitajte ovdje

 

(Azra, DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 28

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još