netačni navodi na portalima

Oglasili se sa KCUS-a: Nije istina da je zatvorena klinika niti da su smijenjene glavne sestre i anesteziolozi

Hronika16.06.21, 19:11h

Oglasili se sa KCUS-a: Nije istina da je zatvorena klinika niti da su smijenjene glavne sestre i anesteziolozi
U KCUS sve klinike još uvijek imaju izolacione sobe za prijem i liječenje Covid 19 bolesnika- kazali su iz KCUS-a

 

U cilju istinitog informisanja javnosti Klinički centar Univerziteta u Sarajevu oštro demantuje neistine objavljene na pojedinim portalima, a koji se odnose na „zatvaranje Klinike za plućne bolesti i tuberkulozu KCUS-a, smjene pet medicinskih sestara,  smjenu šefice Klinike za anesteziju i reanimaciju,  odlazak pet anesteziologa iz KCUS-a“.


Nije istina da je zatvorena Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu KCUS-a. Istina je da se Klinika priprema za povratak u prvobitnu namjenu, u stanje prije pandemije virusa Covid - 19. Shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji ne postoji potreba za Izolatorijumom velikog kapaciteta, te je nekoliko Covid 19  bolesnika sa „Podhrastova“ premješteno na posebni odjel Klinike za infektivne bolesti.


U KCUS sve klinike još uvijek imaju izolacione sobe za prijem i liječenje Covid 19 bolesnika.


Nije istina da su smijenjene medicinske sestre. Svi ljekari i medicinsko osoblje su u okviru borbe s pandemijom privremeno radili i u Izolatoriju „Podhrastovi“. S obzirom da je epidemiološka situacija izrazito povoljna, te da nemamo priliv velikog broja bolesnika, što je ranije bio slučaj, ljekari i svo medicinsko osoblje vraćeni su na pripadajuće klinike shodno ugovorima o radu.


Nije istina da je smijenjena šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju, prim.dr.Amela Katica Mulalić, niti za to postoji bilo kakav razlog. Neistina je i da iz KCUS-a odlazi pet anesteziologa.
Istina je da KCUS radi u punom kapacitetu i sustiže posao koji je djelomično zaostao zbog pandemije Covid 19. Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu KCUS-a korištena je godinu dana kao jedina zdravstvena ustanova za zbrinjavanje Covid 19 bolesnika. Podhrastovi se pripremaju za zbrinjavanje bolesnika koji su i ranije liječeni u ovoj Klinici.  


Molimo da KCUS ne koristite kao paravan za skretanje pažnje javnosti sa pravih skandala u drugim zdravstvenim ustanovama, kao što je današnji slučaj krijumčarenja neprijavljenog materijala na aerodromu i sl - navode iz KCUS-a.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još