Ko će ga zamijeniti?

Fahrudin Radončić najavio povlačenje sa čela stranke: SBB ima jednu manu...

Front15.06.21, 18:11h

Fahrudin Radončić najavio povlačenje sa čela stranke: SBB ima jednu manu...
Mi vršimo konsultacije ko bi mogao da bude persona koja će da zadrži SBB, da sačuvamo članstvo, izjavio je Radončić

 

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, za N1 je otkrio kada će napustiti lidersku poziciju u stranci i prepustiti je "novim, mlađim i potentnim licima", kako je kazao. Radončić je rekao da će to učiniti do izbora 2022. godine.

 

Proteklih dana se mnogo spekulise o tome kada će i da li će Radončić napustiti politiku i SBB, a rekao je da se ta ideja razmatra proteklih nekoliko dana. Također, kazao je da razmišlja o “Ivanićevom modelu” unutar PDP, gdje je ostao kao počasni predsjednik, a stranku vodi Branislav Borenović.

 

“Objektivno, SBB je u delikatnoj situaciji. SDA je tvrda nacionalna stranka, imate stranke koje su proizašle iz SDA. SBB je jedina alternativa u smislu borbe za društvo jednake šanse, infrastrukturnih radova, unutarbošnjačkog pomirenja, projekata sa Banjalukom i Mostarom, regijom”, izjavio je Radončić.


On je kazao da se u očima mnogih, a sve zbog aktuelne politike, Sarajevo “doživljava kao Teheran”, Srbi kao “genocidaški narod”, te da je SBB jedina alternativa tome.

 

“Prozivan sam kao antibošnjak, kao prosrpski političar, upravo zbog naših komunikacija, kapaciteta. SBB je stranka centra, ostat će stranka centra. Ja kada hodam Sarajevom, Banjalukom, Mostarom – mala je razlika u popularnosti”, izjavio je Radončić.

 

“Moj plan je da nakon 10 godina upravljanja SBB prepustim mlađoj generaciji političara. Ne napuštam SBB dok SBB ne odluči drugačije. To je kao da imate dijete koje treba da počne samostalno da živi. Mi vršimo konsultacije ko bi mogao da bude persona koja će da zadrži SBB, da sačuvamo članstvo”, izjavio je Radončić.


“SBB i ja imamo manu. Previše članova i glasača se vezalo za mene. Ima i otpor unutar SBB da bilo ko preuzme stranku osim Radončića”, kazao je Fahrudin Radončić za N1.

 

Na konkretno pitanje kada se planira povući, kazao je: “Do izbora 2022. godine”.

 

O potencijalnim imenima koja bi ga mogla naslijediti nije govorio, mada se pominje ime Nermina Džindića. Radončić je rekao da on ima svoje kvalitete, da ga doživljava kao potentnu osobu, ali je kazao da novi lider mora da bude dobar menadžer, političar i osoba koja će se uhvatiti u koštac sa svima na političkoj sceni BiH i regije.

 

“Ako nađemo pravu ličnost – što bih se ja onda petljao u koncept. Mudrost je naći dobrog menadžera, rasnog političara koji će praviti politiku SBB. Ja ću pomagati koliko mogu”, izjavio je Radončić.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 46

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još