Prijedlog za racionalizaciju administracije

Jasmin Imamović: Kantonima dati status županija ili Federaciji BiH veće nadležnosti

Front14.06.21, 13:26h

Jasmin Imamović: Kantonima dati status županija ili Federaciji BiH veće nadležnosti
Ovaj neracionalni sistem stvara pravnu neisgurnost jer imamo 11 ustava. To zbunjuje svakog iole ozbiljnog investitora, posebno stranog, kaže Imamović

 

Federacija Bosne i Hercegovine prvak je svijeta po broju premijera, ministara, članova komisija i odbora, skupštinskih poslanika itd. Jasmin Imamović iz SDP-a BiH kazao je kako je potrebna racionalizacija administracije čim prije. Prijedlog je da se kantoni formiraju kao županije ili da se nadležnosti i sredstva više prebace na FBiH, općine i gradove, prenosi N1.

 

Ovih dana bit će zakazni sastanci sa svim parlamentarnim strankama o ovoj temi.

 

“FBiH ima oko 140 ministara, oko 140 sekretara, 300 pomoćnika ministara, 11 premijera, oko 300 plaćenih poslanika skupština kantona, preko 1.000 plaćenih članova komisija i odbora. FBiH ima 35 vanbudžetskih fondova. U agencijama, zavodima, UO i NO, komisijama skupština i uprava, čitava je armija dobro plaćenih članova i predjsednika. To nije racionalno. Po tome smo prvaci svijeta u odnosu na broj stanovnika. Zato je potrebna racionalizacija administracije”, rekao je Imamović.


Istakao je kako previliki nivo potrošnje onemogućava ekonomski razvoj i rasterećenje privrede. Također, dodaje, omogućava korupciju.

 

“Ta armija važnih funkcionera u izvršnoj vlasti. Oko 600 premijera i ministara, oko 1.300 raznih skupštinskih funkcionera, niko ne može razbrati niti nabrojati ovih 11 premijera FBiH. Znamo možda federalnog i iz dva kantona. Da li neko poznaje ministre u svim kantonima? Mnogi su zaštićeni anonimnošću i to ne može kontrolisati ni javnost, ni mediji ni naldženi organi”, rekao je Imamović.

 

Stategija koju nudi SDP, kaže, podrazumijeva da se smanji broj funkcija, a samim time i korupcija.

 

“Ovaj neracionalni sistem stvara pravnu neisgurnost jer imamo 11 ustava. To zbunjuje svakog iole ozbiljnog investitora, posebno stranog. To prouzorukuje loš kvalitet života građana. gradovi i općine u FBiH iz PDV-a prime najmanje na evropskom kontinentu – 8,5 posto. U RS tri puta više – 24,5 posto. Prosjek u razvijenim evropskim zemljama je između 30 i 35 posto. To stava ne kretanje što ne vodi u život i razvoj, već žabokrečinu. Prouzrokuje i neravnopravnost građana što se najbolje ogleda u zdravstvu“, rekao je Imamović.


Poručio je kako se na ovakav način mogu pokrenut reforme i da zajedno sa strankama koje participiraju u Parlamentu FBiH napraviti zaokret.

 

“Imamo dvije varijante – ili da se zadrže kantoni da imaju status županija kao u RH ili da se vrše preraspodjela određenog broja nadležnosti i novca na FBiH i gradove i općine”, zaključio je Imamović.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još