Završeno izricanje presude u Hagu

Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora!

Hronika08.06.21, 16:17h

Ratko Mladić pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora!
Mladić je, kao i u prvostepenom postupku, osuđen po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice, ali ne i za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici

 

16:20 - Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

 

Pravomoćnom i konačnom presudom, koju mu je danas izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), potvrđena je prvostepena presuda od 22. novembra 2017. godine, te okončan proces za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

 

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana, kao i žalbe tužiteljstva.

 

Konačna presuda u ovom predmetu izrečena je nakon gotovo 26 godina od podizanja optužnice protiv Ratka Mladića u Haškom tribunalu (ICTY), te utvrđena odgovornost jednog od ključnih aktera rata u kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi, te protjerano više od dva miliona stanovnika Bosne i Hercegovine.

 

Mladić je, kao i u prvostepenom postupku, osuđen po 10 od ukupno 11 tačaka optužnice, ali ne i za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

 

Tokom glavnog pretresa protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, koji je počeo 16. maja 2012. i trajao 530 dana, izvedena su 592 svjedoka, te predočeno oko 10.000 dokaznih materijala, a ICTY je u obzir uzeo i 2.000 presuđenih činjenica u sklopu drugih predmeta, procesuiranih u tom sudu.

 

Nakon višegodišnjeg bijega i skrivanja, Mladić je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. godine i izručen ICTY-ju, te 31. maja prebačen u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu.

 

16:19 -  Ratko Mladić osuđen je danas pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora, potvrdili su za N1 predstavnici žrtva koji prate presudu u haškoj sudnici. Potvrđena je prvostepena presuda.

 

16:05 - Sutkinja Nyambe ima izdvojeno mišljenje i kada je u pitanju UZP počinjen u vezi sa Sarajevom. Žalbeno vijeće je odbilo žalbe Mladića u vezi sa UZP-om u Sarajevu, te je ovim potvrđen UZP u Sarajevu, javlja detektor.ba.

 

16:00 - Žalbeno vijeće stava je da raspravno vijeće nije pogriješilo kada je zaključilo da je Mladić dijelio ciljeve sveukupnog udruženog zločinačkog poduhvata.

 

Ovo u suštini znači da je Haško tužilaštvo dokazalo tačke optužnice koji se tiču progona Bošnjaka i Hrvata u 15 bosanskohercegovačkih opština.

 

Sutkinja Nyambe u odnosu na sve tačke imala je suprotno mišljenje.

 

Kada se govori o tački koja Mladića tereti za terorisanje građana Sarajeva – Nyambe je rekla da Žalbeno vijeće također stava da Mladić nije pokazao da nijedan razumni presuditelj činjenica nije mogao zaključiti da terorisanje civila nije bio osnovni cilj djelovanja na grad.

 

ratko-mladic-2

 

15:55 - Na osnovu svega rečeno, Žalbeno vijeće, odbija jedan od podosnova žalbe Ratka Mladića, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

 

Što se tiče udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) za Sarajevo, Žalbeno vijeće je zaključilo, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, ds Mladić nije pokazalo da je Raspravno vijeće pogriješilo u vezi sa ovim.

 

Žalbeno vijeće smatra da Mladić nije pokazao time što Sarajevo nije tretiralo kao branjeni grad. Žalbeno vijeće konstatuje da Mladić nije pokazao grešku koje su odnosi na njegove izjave, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

 

Vijeće konstatuje da Mladić nije pokazalo da je primijenjen pogrešan standard dokazivanja, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe.

 

Žalbeno vijeće je odbilo ovaj dio žalbe koji se odnosi na UZP za Sarajevo.

 

15:50 - Govoreći o sveobuhvatnom UZP-u koji je za cilj imao trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sa područja BiH na koje su Srbi imali pravo, Nyambe je istakla da je Mladić je od 12. maja ’92. znatno doprinio sveouhvatnom UZP-u.

 

Žalbeno vijeće, uz suprotno mišljenje Nyambe, smatra da Mladić nije dokazao da je Vijeće progiješilo u svojoj metodi ne bili izvukli zaključke o sveobuhvetnom UZP-u. Mladić nije pokazao da je Vijeće pogriješilo u ocjeni dokaza koje smatra oslobađajućim.

 

15:46 - Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe Odbrane koji se tiču Mladićevih prava na pošteno suđenje. Kako je rekla Nyambe, Žalbeno vijeće je stava da nisu prekršena prava time da se neki incidenti nisu spomenuli u optužnici, kao i uključivanjem utvrđenih činjenica iz drugih predmeta, te da je bio teškog zdravstvenog stanja.

 

Sutkinja Nyambe imala je izuzeto mišljenje.

 

„Žalbeno vijeće konstatira, uz suprotno mišljenje sutkinje Nyambe, da Mladić nije pokazao da Raspravno vijeće nije pogriješilo kada se oslonilo na utvrđene činjenice“, rekla je sutkinja i potvrdila da je Žalbeno vijeće potvrdilo učešće Mladića u sveukupnom udruženom zločinačkom poduhvatu.

 

Ovakve žalbe, koji se tiču povreda prava na Odbranu, česte su u krivičnim predmetima za ratne zločine. U predmetu Radovana Karadžića imali smo na stotine kršenja prava na objelodanjivanje oslobađajućih dokaza – ali to nije uticalo na konačnu presudu.

 

ratko-mladic-3

 

15:40 - U Hagu je počelo izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću, koji je 22. novembra 2017. proglašen krivim za deset od 11 tačaka optužnice.

 

Ratko Mladić je doveden u hašku sudnicu. IKako javlja AFP, ismijavao je sve prisutne prije početka izricanja presude.

 

U sudnici se, od Sudskog vijeća, nalazi samo jedna sutkinja, dok se predsjedavajuća Prisca Matimba Nyambe javlja putem video linka.

 

15:00 - Memorijalni centar Srebrenica-Potočari uživo na svojoj Facebook stranici emituje izricanje konačne presude Ratku Mladiću.

 

potocari-presuda-mladic

 

Izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti, prati se u Memorijalnom centru, na musali.

 

O očekivanjima presude, kao i naknadno, nakon izricanja presude, govore: Velma Šarić, direktorica Centra za postkonfliktna istraživanja, dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, Nedžad Avdić, preživjeli svjedok genocida i zaštićeni svjedok Tribunala u Hagu, Murat Hurtić, Institut za nestale osobe.

 

Sve što se dešava trenutno u Potočarima možete gledati u videu ispod:

 

 

(Faktor, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 110

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još