NAKON PRESUDE - MITO (NI)JE MITO

Kemal Čaušević otvara Pandorinu kutiju: 'Ispao sam majmun... Čavki sam dao 16.900 KM, drhtao je kao žalosna vrba na vjetru'

Hronika31.05.21, 07:58h

Kemal Čaušević otvara Pandorinu kutiju: 'Ispao sam majmun... Čavki sam dao 16.900 KM, drhtao je kao žalosna vrba na vjetru'
Sporazum nikad nije stupio na snagu. Kemal Čaušević je osuđen, ali osobe protiv kojih je svjedočio nisu ni pod istragom

 

 


“Ja sam ispao majmun”, govori za Oslobođenje Kemal Čaušević u svojoj kancelariji u centru Sarajeva, jednoj od brojnih nekretnina koje je, prema nepravomoćnoj presudi Suda BiH, stekao nezakonito. A majmun je, kaže, ispao zbog toga što je vjerovao tužiocima Dubravku Čampari i Olegu Čavki kada su mu ponudili sporazum o priznanju krivnje.


MITO (NI)JE MITO


“Ja sam priznao da bih bio pušten iz pritvora u koji sam neopravdano smješten. Tada je predočen iskaz Sedineta Karića da je on meni pet-šest puta dao po 15-20 hiljada maraka i rekli su to je to. Samo kako bih izašao iz pritvora, ja sam rekao, uredu priznajem, dat ću 155 hiljada i godinu dana zatvora.”


Umjesto godine, Čaušević je dobio devet. Plus će mu biti oduzeti novac i imovina ukupne vrijednosti 1,7 miliona maraka.


“Ukupni moji prihodi su od 1996. do 2012. godine 1,6 miliona”, hvali se bivši direktor UIO.


Upozoravamo ga na prostu računicu. Zaradio je 1,6 miliona, a posjeduje imovinu vrijednu stotinjak hiljada maraka više. Ne uklapa se, kažemo, čak i pod uslovom da nije jeo ni pio.


- Vidim da ste došli pripremljeni od svog bivšeg prijatelja Dubravka Čampare, uzvraća Čaušević.


“Ali”, nastavljamo dalje, “sami ste priznali da ste uzimali novac od Sedineta Karića.”


- Ja nisam priznao da sam uzeo novac. Ja sam priznao nezakonito posredovanje. Za carinjenje Orbitexa u Carinskoj ispostavi u Bijeljini, priznaje Čaušević.


Kasnije će reći da je Sedinet Karić njemu vraćao novac koji mu je prethodno posudio dok je bio direktor Uprave za indirektno oporezivanje.
Čauševićeva logika je, dakle, da je priznao da je uzimao mito od Sedineta Karića, ali da to nije bilo mito, već vraćanje posudbe. Jer on voli davati novac.


- Preko posrednika Olegu Čavki sam dao 16.900 KM, tvrdi Čaušević.
- A ko je posrednik, pitamo.
- Enes Ribić. I o tome sam svjedočio u Tužilaštvu. Čavka je drhtao kao žalosna vrba na vjetru. Enesu Ribiću sam davao pare u kafićima raznim, objašnjava Čaušević.


Puštamo mu snimak telefonskog razgovora. Enes Ribić sa kćerkom Nasera Keljmendija razgovara o Kemalu Čauševiću i poslu koji treba završiti.


- To jeste Enes Ribić, ženske glasove ne prepoznajem. Ja Enesa Ribića znam dugo. Ne znam da li uopće zna Keljmendija, pravda se bivši direktor UIO.


ISTRAGA NEMA


Mnogih detalja Kemal Čaušević se, tokom intervjua, nije mogao sjetiti. Naročito sastanka u sarajevskom restoranu Amerikanac, gdje je sa Draganom Čovićem dogovarao kupovinu zgrade u Mostaru.


Ali prisjetio se da ga je na sastanak u Mostar sa Čovićem vozio aktualni direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić.


Prisjetio se i da su mu kadrovi SDA tražili novac za kupovinu stana Sulejmana Tihića. I da su mu Nikola Špirić i kadrovi SNSD-a tražili da biznismenu Goranu Marinkoviću vrati 500 hiljada maraka PDV-a.


Sve je to priznao i u iskazu datom državnim tužiocima koji su se s njim nagodili. No, sporazum nikad nije stupio na snagu. Kemal Čaušević je osuđen, ali osobe protiv kojih je svjedočio nisu ni pod istragom.

 

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 62

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još