Mnogi i po 14 puta sankcionisani

Ko koliko mora da plati: CIK kaznio 53 bh. stranke zbog kršenja zakona... Pogledajte listu!

Front26.05.21, 15:26h

Ko koliko mora da plati: CIK kaznio 53 bh. stranke zbog kršenja zakona... Pogledajte listu!
Zbog toga će i TI BIH Interresornoj radnoj grupi predložiti izmjene Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka koje će omogućiti transparentnije finansiranje stranaka, spriječiti zloupotrebu javnih resursa i brojne druge pojave koje narušavaju legitimitet izbornog procesa

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine izrekla je na današnjoj sjednici novčane kazne za 53 stranke sa oko 337.000 KM, zbog  kršenja Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka. Najveće kazne dobili su Nezavisni blok (27.000 KM), Naša stranka (20.000 KM), Socijalistička partija (16.100), SDP BIH (15.900 KM), SDA (12.000) a od većih stranaka kažnjeni su  još   SDS sa 10.000, HDZ sa 6,500, PDP sa 5.000 i SNSD sa 3500 KM.

 

Brojne stranke kažnjene su zbog primanja zabranjenih priloga koji su najvećim  dijelom dolazili od privatnih preduzeća koja su dobijala tendere od organa  izvršne vlasti što je zabranjeno zakonom. Među njima nalaze se i Nazavisni blok, SDA, SBIH, DNS, Socijalistička partija i SBB protiv kojih je Transparency International u BIH podnio prijave još u junu 2019. godine upravo zbog finansiranja iz nedozvoljenih izvora.

 

Kazne se odnose na finansijske izvještaje za izbornu 2018. godinu, a glavni razlozi, pored primanja zabranjenih priloga, su nedostavljanje finansijskih izvještaja i neuredno vođenje poslovnih knjiga s ciljem prikrivanja izvora finansiranja.

 

To je rečeno na sjednici CIK-a, uz poruku da se radi o očiglednoj namjeri prikrivanja nedozvoljenih sredstava za finansiranje političkih subjekata pa će ova pitanja CIK otvoriti kada bude pripremao inicijativu u vezi sa izmjenama Zakona o finansiranju političkih stranaka u skladu sa GRECO preporukama.

 

Slične pojave utvrđene su i kroz nedavni monitoring izborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine koji je provodio TI BIH, jer su stranke u svojim finansijskim izvještajima prikazale 1,46 miliona KM manje rashode od onih koje je TI BiH utvrtdio kroz monitoring samo dva oblika oglašavanja i predizbornih skupova.

 

Zbog toga će i TI BIH Interresornoj radnoj grupi predložiti  izmjene Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka koje  će omogućiti transparentnije finansiranje stranaka, spriječiti zloupotrebu javnih resursa i brojne druge pojave koje narušavaju legitimitet izbornog procesa.

 

Na sjednici je rečeno da su brojne stranke četrnaest puta sankcionisane i to po pet puta za isti prekršaj  jer je zbog malih sankcija kršenja zakona postalo praksa.

 

Pregled izrečenih sankcija

 

cik-stranke-kazne

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!