Pozvali inspekciju da uđe u klub

'Izjave direktorice FK Sarajevo vrijeđaju inteligenciju': Roditelji polaznika Škole fudbala tvrde da Sabrina Buljubašić laže

Sport22.05.21, 15:29h

'Izjave direktorice FK Sarajevo vrijeđaju inteligenciju': Roditelji polaznika Škole fudbala tvrde da Sabrina Buljubašić laže
Ako nisu u stanju da uspješno financijski vode jednu Školicu fudbala na način kao ostale Škole fudbala u Sarajevu, kako će voditi jedan ozbiljan Fudbalski Klub kao što je naš FK Sarajevo, pitaju se roditelji polaznika Škole fudbala Asim Ferhatović Hase

 

Nakon objave teksta na DEPO Portalu pod naslovom "Ogorčeni roditelji: Direktorica samovoljno ukida Školu fudbala 'Asim Ferhatović Hase'! Uprava FK Sarajevo odgovara...", na našu adresu stigao je demanti na izjave direktorice FK Sarajevo. Šta su roditelji polaznika Škole fudbala poručili direktorici Sabrini Buljubašić, čitajte u nastavku:

 

Poštovani urednici portala DEPO,

 

povodom vaše objave dana 21.05.2021. pod naslovom “Ogorčeni roditelji: Direktorica samovoljno ukida Školu fudbala ‘Asim Ferhatović-Hase’, Uprava FK Sarajevo odgovara...” Roditelji djece Škole fudbala ‘Asim Ferhatović-Hase’, daju demanti.

 

Roditelji svih 350 mališana zauzimaju isti stav kao i bordo-bijeli veterani, koji su se nedavno oglasili i konstatirali da izjave direktorice vrijeđaju inteligenciju. Obzirom da bordo-bijeli veterani okupljaju preko 200 najvećih legendi FK Sarajevo, koji najbolje znaju šta znači Škola fudbala AFH ovom gradu i FK Sarajevo, roditelji djele njihovo mišljenje. U cilju demantiranja direktoričinih izjava, prolazimo hronološki kroz svaku njenu izjavu i konstatujemo sljedeće:

 

Direktorica kaže, citiramo: “Naš cilj je bio informirati roditelje što je prije moguće da bi imali dovoljno vremena da donesu odluku o nastavku trenažnog procesa djeteta ...”

 

-    Nije istina! Roditelji su informirani o prestanku rada škole dvije utakmice prije kraja sezone. To nije nimalo korektno odrađeno. Strateški vrlo nemarno, obzirom da se odluke takve jačine ne donose dvije sedmice prije već su sigurno razmatraju godinu unaprijed. Roditelji su obaviješteni zadnji i dovedeni na svršen čin bez ikakve mogućnosti da pravovremeno djeluju.

 

Direktorica kaže, citiramo: “Roditeljima su prezentirane najadekvatnije alternativne opcije za nastavak profesionalnog razvoja dječaka...”

 

-    Nije istina! Roditeljima nije prezentirana nijedna alternativa. Prepušteni su sami sebi. Rečeno je da će biti obaviješteni o školama s kojima će FKSA uspostaviti saradnju. Do danas se to nije desilo. To je laž da su predstavljene alternative.

 

Direktorica kaže, citiramo: “Za nas je važniji parametar bio protok djece iz Škole fudbala AFH prema Akademiji i dalje ..”

 

-    Nije istina! Samo direktorica zna, zašto su vrata Akademije su bila zatvorena djeci Škole AFH, što potvrđuju činjenice da pojedina djeca koja nisu mogla prijeći u Akademiju, uspjela su nastaviti svoje karijere u dugim klubovima (da ne imenujemo), i mnogi od njih su pozvani u reprezentaciju BiH. A bili su u školi AFH i nisu selektirani prema Akademiji. To je propust Uprave a ne djece...


-    Laž je da djeca nisu ostvarivala rezultate! Djeca Škole Fudbala AFH su igrala Kantonalanu ligu i sve generacije su ostvarivale dobre rezultate. Kotirali su u vrhu tabele. Donosili su medalje i pehare sa svih turnira na kojima su igrali.  


    
Direktorica kaže: Tvrdi da Škola Fudbala AFH ostvaruje financijske gubitke.

 

-    Nije istina! Njen izvještaj je neistinit! Direktorica navodi da je rashod škole fudbala u 2020. godini iznosio 220.000 KM. Navodi da je ukupan prihod bio nešto više od 40.000 KM, od čega je prihod od članarina iznosio 20.000 KM, dok je ostatak ostvaren kroz prodaju opreme. Tvrdi da je klub prošle godine izgubio 180.000 KM. Navodi da je slična situacija i u ovoj godini. Da je ovo neistina, obrazlažemo prostom računicom u nastavku...


-    Ovo su činjenice:

 

1. U decembru 2020. godine na skupu svih zaposlenih FKSA, zbog neisplaćenih višemjesečnih primanja, odgovorni ljudi iz kluba su tvrdili da je jedino financijski isplativa škola AFH, što su nam svjedoci treneri obje škole koji su prisustvovali sastanku. Šta se desilo u zadnjih pet mjeseci, odgovor zna samo direktorica.

 

2. Škola fudbala je komercijalnog karaktera i samoodrživa je. U njoj trenira 10 generacija (od 2004. godišta do 2014. godišta), svako godište ima najmanje 25 članova, manja godišta imaju i više članova. Uzimajući prosjek od 35 djece po godištu, množimo s brojem godišta, konstatujemo da se radi o 350 članova koji aktivno treniraju i čiji roditelji plaćaju članarinu svakog mjeseca u iznosu od 60,00 KM, što znači da klub svakog mjeseca prihoduje na ime članarine 21.000,00 KM, što na godišnjem nivou znači da klub prihoduje 252.000 KM. Samo od članarine, bez uračunate zarade od prodaje sportske opreme, kotizacija svih turnira, lige koju su djeca igrala, putovanja i sl.  

 

3. Mi primjećujemo jedan veliki problem uprave, a to je evidencija prihodovanja, upravo zbog činjenice da sve se članarine plaćaju gotovinski, po zahtjevu Uprave kluba. Također za kupljenu opremu i uplaćenu članarinu nikada nismo dobili fiskalni račun niti nota račun, iako smo ga tražili nebrojeno puta. Smatramo da ta količina gotovine vrlo lako se uspije istisnuti iz knjižnih evidencija. Odgovorno tvrdimo da navedeni argumenti za zatvaranje škole, koja po svom usmjerenju ima sportski, ali i odgojni karakter, nemaju čvrsto uporište jer je 90% aktivnosti financirano od strane roditelja čija djeca su trenirala u Školi fudbala Asim Ferhatović-Hase. Pozivamo nadležne inspekcijske organe, da uđu u klub i ustanove čija financijska konstrukcija tačna. Nas roditelja koji imamo jedino pečat kao dokaz o izvršenoj uplati članarine ili njihova namjerno loša konstruirana financijska predodžba.

 

4. Iznesene su neistine u financijskom stanju Škole fudbala Asim Ferhatović-Hase, u njenim računicama nisu spomenuti ogromni novci kojima školu financiraju, Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, UEFA i FIFA. Klub prima subvencije. Oni su sufinancijeri ove škole upravo zbog društveno odgovornog ponašanja prema svojim malim sugrađanima.

 

Direktorica kaže: Tvrdi da je škola zatvorena po statutu.

 

-    To nije istina! Zatvaranje škole nije odrađeno pravno valjano. FK Sarajevo je formirano kao Udruženje građana, to udruženje ima svoju Skupštinu koja je najvažniji organ u udruženju. Svaka bitnija odluka se mora izglasati na skupštini da bi bila pravno valjana. Što u slučaju gašenja Škole AFH nije urađeno. Skupština nije zasjedala a gašenje škole nije bilo Tačka reda na skupštini. Uprava je svojevoljno donijela odluku predočavajući nam lažne financijske izvještaje.

 

Direktorica kaže: “Svjesni smo da je odluka mnoge pogodila, najmlađe i veliki broj roditelja ..”

 

-    To nije istina! Ona da je svjesna svoje društvene odgovornosti nikada ne bi sporovela ovu odluku u djelo. Vrlo se nekorektno ponijela prema djeci koja su provela više od deset godina u bordo dresu. Ona je jednostavno donijela odluku da ugasi školu bez da proba da je spasi. Bez ikakvih moralnih obaveza djecu je izbacila na ulicu. Nije se potrudila da spasi školu! Uradila je to u najgorem periodu za djecu kada se u vrijeme pandemije njihov život potpuno promijenio i kada im je igranje fudbala predstavljalo jedinu razonodu. Tako da sigurno nije svjesna traume koju je napravila djeci i roditeljima.

 

I na kraju, postavlja se pitanje, ako nisu u stanju da uspješno financijski vode jednu Školicu fudbala na način kao ostale Škole fudbala u Sarajevu, kako će voditi jedan ozbiljan Fudbalski Klub kao što je naš FK Sarajevo?


Konstatujemo, mi živimo za FK Sarajevo, a u gore tekstu se vidi da neko dobro živi od FK Sarajeva...

 

Roditelji FKSA Fudbalske Škole AFH

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još