dječaci više nemaju gdje trenirati

Ogorčeni roditelji: Direktorica samovoljno ukida Školu fudbala 'Asim Ferhatović Hase'! Uprava FK Sarajevo odgovara...

Sport21.05.21, 17:30h

Ogorčeni roditelji: Direktorica samovoljno ukida Školu fudbala 'Asim Ferhatović Hase'! Uprava FK Sarajevo odgovara...
Svjesni smo da je odluka mnogo pogodila najmlađe i veliki broj roditelja i jako nam je žao zbog toga. Nažalost, to je odluka koju smo morali donijeti prvenstveno za dobrobit dječaka. Prioritet svih nas mora biti kvalitetan trening omladinaca i ostvarenje najboljih uslova za njih. Nažalost, mi to više nismo mogli ispuniti u Školi fudbala "Asim Ferhatović Hase", rekla je za DEPO Portal Sabrina Buljubašić, direktorica FK Sarajevo

 

 

Piše: Mirna DUHAČEK

 

Početkom ovog mjeseca Fudbalski klub Sarajevo je obavijestio javnost i navijače da od juna Škola fudbala “Asim Ferhatović Hase” prestaje sa radom.
 

Kako su objavili, nakon višemjesečne detaljne analize konstatovano je da kvaliteta rada Škole fudbala nije zadovoljavajuća, te da trenažni procesi omladinaca nisu na potrebnom nivou, što se "svakako najbolje ogleda u broju priključenih igrača Akademiji i na kraju seniorskom timu u protekloj sezoni, koji je ispod prosjeka".
 

Iz FK Sarajevo su dodali i kako je finansijskom analizom poslovanja Škole fudbala ustanovljeno da škola nije samoodrživ projekat, te da gubici na godišnjem nivou uveliko otežavaju poslovanje kluba u teškoj ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini ali i svijetu.

 

skola-fudbala-fk-sarajevo

 

Roditelji ogorčeni, prijete tužbom

 

Nedugo nakon što je FK Sarajevo objavilo ovu odluku, roditelji polaznika škole poslali su otvoreno pismo u kojem su najavili tužbu protiv direktorice FK Sarajevo, Sabrine Buljubašić.

 

Njihovo pismo prenosimo u cjelosti:

 

Poštovani,

 

Sretniji bismo bili da Vam se možemo obratiti sa pozitivnijim dopisom, ali nažalost situacija u kojoj su se našla naša djeca, Vaši mali sugrađani i mi kao roditelji, nije niti malo pozitivna.

 

Naime, prije nekoliko dana Uprava FK Sarajevo je obavijestila roditelje djece, generacija 2004 – 2014, da gasi Školu fudbala “Asim Ferhatović Hase”, maticu FK Sarajevo u kojoj iz ljubavi prema tom klubu aktivno trenira veliki broj dječaka. Kao osnovne razloge za taj potez naveli su da škola nije profitabilna, da iz nje ne izlazi dovoljno dobrih igrača i kako ne vide ekonomsku računicu u svemu.

 

Odgovorno tvrdimo da navedeni argumenti za zatvaranje škole, koja po svom usmjerenju ima sportski, ali i odgojni karakter, nemaju čvrsto uporište jer je 90% aktivnosti, ali i opreme za treniranje bilo finansirano i još uvijek se finansira, od strane roditelja, čija djece vole i žele trenirati u FK Sarajevo.

 

Također, vrlo važno za naglasiti je da bez naše djece nije bilo niti će biti titula za voljeni nam klub, koliko god to trenutnoj direktorici Sabrini Buljubašić bilo trivijalno i zanemarivo.

 

Naglašavamo, iskoristit ćemo svoja prava i ukoliko se ova odluka koju je samovoljno donijela trenutna direktorica Buljubašić ne preinači, da podnesemo kolektivnu tužbu protiv nje lično jer po statutu kluba Skupština je ta koja donosi ovakve odluke, a ne direktorica ponaosob.

 

Ovim putem također želimo da se obratimo školama fudbala kojima je FK Sarajevo ponudio saradnju u vidu potpisivanja ugovora i preuzimanja određenog broja djece, te bismo ih zamolili da isti ne potpisuju, jer stavljanjem svog potpisa postaju saučesnici u svemu ovome.

 

Istakli bismo da je naš voljeni klub Sarajevo na svojoj oficijelnoj Facebook stranici Škola fudbala “Asim Ferhatović Hase” napisao jednu jako bitnu stvar, citiramo: ‘Važan dio svakog velikog kluba su njegove omladinske selekcije kojima se posvećuje velika pažnja. Ne tako rijetko mladi igrači koji su prošli sve starosne kategorije svog kluba nose igru prve ekipe.’

 

Sad je vrijeme da upravu kluba pozovemo na odgovornost prema djeci, ne pojedincu nego skupini, jer ovo što se njima možda čini kao završeno, mi tvrdimo da je tek počelo.

 

S poštovanjem,

 

Roditelji dječaka Škole fudbala “Asim Ferhatović Hase”

 

Generacije: 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014

 

Diektorica odgovara: Zašto FK Sarajevo zatvara Školu fudbala?

 

Direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić za DEPO Portal je dodatno pojasnila zašto su donijeli odluku da ugase Školu fudbala, te kako komentariše tužbu koju su protiv nje najavili roditelji polaznika.

 

- Početkom mjeseca, tačnije 4. maja, rukovodstvo Omladinskog pogona obavilo je razgovore sa roditeljima polaznika Škole fudbala "Asim Ferhatović Hase" gdje je roditeljima najavljena odluka o zatvaranju Škole fudbala od mjeseca juna. Naš cilj bio je informisati roditelje što je prije moguće da bi imali dovoljno vremena da donesu odluku o nastavku trenažnog procesa djeteta prije početka nove sezone.

 

Rukovodstvo Akademije FK Sarajevo u proteklih nekoliko mjeseci obišlo je sve Škole fudbala na području Sarajeva, te na osnovu specifičnih parametara odredilo one najbolje. Roditeljima su prezentovane najadekvatnije alternativne opcije za nastavak profesionalnog razvoja dječaka - rekla je Buljubašić, te dodala da je odluka o zatvaranju Škole fudbala uslijedila nakon višemjesečne analize poslovanja odjela.

 

- S finansijske strane gledano, Škola fudbala, iako komercijalnog karaktera, nije samoodrživa, odnosno svake godine bilježi sve veći gubitak - kaže za DEPO Portal direktorica FK Sarajevo.

 

- Pored toga, za nas još važniji parametar bio je protok djece iz Škole fudbala prema Akademiji i prvom timu koji je sveden na minimum. Igrači koji se pridružuju prvom timu FK Sarajevo ili ostvaruju transfer u druge klubove, Omladinskom pogonu FK Sarajevo pridružuju se u selekcijama Akademije. Moramo biti pošteni prema sebi ali i drugima - cilj svih nas je da dječaci jednog dana postanu što je moguće bolji u onome što vole da rade - igraju fudbal - dodaje Buljubašić.

 

sabrina-buljubasic-fk-sarajevo

 

Direktorica FK Sarajevo je komentarisala i navode roditelja koji u pismu pišu da je 90 posto aktivnosti, ali i opreme, bilo finansirano od strane roditelja.


- Iako je Škola komercijalnog karaktera i roditelji finansiraju veći dio, operativni troškovi poslovanja višestruko prelaze prihode. U 2020. godini Škola fudbala bilježila je rashod od preko 220 hiljada KM. Tu se ubrajaju plate trenera i drugog osoblja, organizacioni troškovi takmičenja, iznajmljivanje terena na Koševu i zatvorenim objektima i slično. Ukupan prihod bio je nešto više od 40 hiljada KM, od čega je prihod od članarine iznosio polovinu toga, dok je ostatak od 20 hiljada KM ostvaren kroz prodaju opreme. To znači da je klub prošle godine izgubio oko 180 hiljada KM. Slična situacija je i ove godine, kada smo zaključno sa mjesecom aprilom bili u minusu cca 60 hiljada KM - kaže direktorica FK Sarajevo Sabrina Buljubašić za DEPO Portal.

 

Škola zatvorena po statutu


Ona dodaje da, iako je u pismu označena kao glavna odgovorna osoba, zbog pozicije koju obnaša u klubu, "ovo nije samovoljna odluka mene kao generalne direktorice, već da iza ove odluke stoji čitav tim ljudi, uključujući naravno i mene".


- Zatvaranje Škole fudbala po važećem Statutu kluba spada pod ingerenciju Upravnog odbora koji je dao svoju saglasnost, a da bi se bilo koja odluka sprovela u djelo potrebna je i saglasnost od strane većinskog vlasnika glasačkih prava. Odluka je usvojena na osnovu statističkih podataka, analize i plana rada u skladu sa pravilnicima i ostalim zakonskim aktima, te neće biti promijenjena - rekla je Buljubašić za naš portal.

 

- Svjesni smo da je odluka mnogo pogodila najmlađe i veliki broj roditelja i jako nam je žao zbog toga. Nažalost, to je odluka koju smo morali donijeti prvenstveno za dobrobit dječaka. Prioritet svih nas mora biti kvalitetan trening omladinaca i ostvarenje najboljih uslova za njih. Nažalost, mi to više nismo mogli ispuniti u Školi fudbala Asim Ferhatović Hase. Ali daleko od toga da smo djecu ostavili samu… Kao što je već istaknuto, uskoro počinjemo i zvanično raditi sa nekoliko Škola fudbala na području Sarajeva, a koje su u mogućnosti obezbijediti mjesto za naše omladince. Naš cilj je da djecu iz partnerskih škola što je moguće ranije priključujemo Akademiji gdje će nastaviti svoj put do prvog tima FK Sarajevo jednog dana - rekla je Sabrina Buljubašić, direktorica FK Sarajevo.

 


(DEPO PORTAL/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 42

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još