Mladi doktori na vjetrometini političkih obračuna

Moralni sunovrat: Dok se cijeli svijet bori za ljekare, Vranić se bavi pravnim formulacijama?!

Hronika14.05.21, 12:00h

Moralni sunovrat: Dok se cijeli svijet bori za ljekare, Vranić se bavi pravnim formulacijama?!
Olako se igramo s ljudskim sudbinama, a mladi i dalje napuštaju BiH. Ne daj Bože četvrtog vala, a već se najavljuje, koga ćemo povući s Biroa?

 

Piše: Amina Čorbo-Zećo
Patria


Bosanskohercegovačko društvo doživljava moralni sunovrat i svakoga dana sve više i više.


Priča oko mladih ljekara koji su u Domu zdravlja KS i u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ bespoštedno s Biroa ušli u Kovid ambulante i iznijeli teret krize sa starijim kolegama trenutno se nalaze na vjetrometini političkih obračuna!!! Nema za njih zime, posao mogu naći u bilo kojoj zemlji zapadne Evrope i šire, ali jesmo li mi kao društvo toliko zakazali!?


Ne treba mnogo da se sjetimo svih molbi upućivanih ljekarima i zdravstvenim radnicima da se stave na raspolaganje zdravstvenim ustanovama u borbi protiv kovida. U tim momentima ministar zdravstva Haris Vranić i Vlada KS čak je slala dopise i privatnim ustanovama da pošalju broj uposlenih i tražila da se i oni stave na raspolaganje javnim zdravstvenim ustanovama. 


I tada je sve moglo. Nikakve pravne zavrzlame, odredbe, sistematizacije nisu trebale. Jedan je cilj – spasiti ljudske živote i olakšati kolegama koji su već zaposleni. Nije trebalo mnogo Vladi KS i ministru Vraniću da iznađu model da zaposle 13 anesteziologa i to u roku od 12 sati, a nakon što su isti dali otkaz na KCUS-u. Svi će oni raditi u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. I neka će, treba da rade!


Ali, nisam sigurna u koje doba je ministar Vranić pomislio da su u ovom gradu baš svi toliko zaboravni. Naime, autoru ovog teksta prvo je kazao da Opća bolnica nije poslala dopis u kojem traže produženje ugovora za mlade ljekare, i umalo da mu povjerujem, kada mi je iz Opće stigao sve ijedan dopis upućen prema ministru zdravstva u kojem se traži, tačnije moli, da se nastavi program preko Biora.


Tada stupa na scenu Vranić i brutalno odgovara, na momente vrijeđa i direktora i pravnu službu Opće bolnice, i govori sve razloge zašto taj zahtjev nije pravno valjan, zašto nema sistematizacije, zašto su navedena imena i prezimena i niz drugih.


Da je ministar bio dobronamjeran, a i želio pomoći, ako je sve ovako kao što je napisao, zbog čega nije interno pozvao bolnicu i kazao šta ne valja i zašto nije pronađen najbolji modus da mladi ljudi zadrže posao.


Olako se igramo s ljudskim sudbinama, a mladi i dalje napuštaju BiH. Ne daj Bože četvrtog vala, a već se najavljuje, koga ćemo povući s Biroa?


Nakon tek završenog Medicinskog fakulteta, kao prvo radno iskustvo, pred njih je stavljen veliki izazov, sa kojim se bori čitav svijet. 


Ipak, radili su, kako kažu, najbolje što su znali, stavljajući se u punom kapacitetu na raspolaganje JU Domovima zdravlja Kantona Sarajevo, Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, u kojima su potpisali ugovore na 3 ili 6 mjeseci.


Kao zahvalu i nagradu za taj trud i angažman, vi ste im uskratili produženje ugovora, kako bi stekli uslove za specijalizaciju i time nastavili karijere u svome gradu i svojoj državi. 


Dakle, u vrijeme svjetske zdravstvene krize, vi ste odlučili da nema potrebe za ljekarima!? 


U isto vrijeme, sve države na svijetu, svim silama nastoje zadržati sve ljudske resurse u zdravstvenom sektoru. 


Upravo zbog toga svi razlozi koje je naveo ministar nemaju smisla, jer se posao morao završiti daleko od medija u miru i u cilju dobrobiti svih.


Da zaključim i složim se s konstatacijom mladih ljekara koji su poslali i pismo Vladi KS - nismo znali da smo tako bogata zemlja koja može tako jeftino prodavati trenutno najvrjedniji i najtraženiji kadar drugim državama.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 40

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još