NEPOZNAVANJE PROCEDURA

Problem oko zapošljavanja ljekara u Opću bolnicu, Vranić pojašnjava: 'Dopis direktora Gavrankapetanovića nije pravno valjan'

Hronika13.05.21, 19:44h

Problem oko zapošljavanja ljekara u Opću bolnicu, Vranić pojašnjava: 'Dopis direktora Gavrankapetanovića nije pravno valjan'
U dopisu koji je uputio Gavrankapetanović traži se da finansijska sredstva osigura Vlada KS ili JU Služba za zapošljavanje KS za 11 ljekara u trajanju od jedne godine

 

 

Ministar zdravstva KS Haris Vranić potvrdio je za Novinsku agenciju Patria da dopis koji mu je uputio direktor JU Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš” Ismet Gavrankapetanović, kojim traži prijem 11 ljekara kojima je istekao jednogodišnji ugovor, nije u skladu sa procedurama i zakonom i da na njega nije mogao ni odgovoriti.


- Prof. dr Ismet Gavrankapetanović je, kako se vidi, poslao dopis za produženje ugovora za 11 doktora. Nažalost, vjerovatno ne zna i nije upoznat sa procedurama, doduše nije dugo direktor, te zakonskim prijemom radnika, što se zorno vidi iz dopisa. Iz dopisa se vidi da ni pravna služba OB, nažalost, ne zna. Prvo, nikad se traži zaposlenje radnika IMENOM i PREZIMENOM, što je direktno kršenje zakona o radu, da ne govorim o pravnoj klasifikaciji djela. Drugo, u dopisu direktor ne navodi na koja to sistematizirana radna mjesta se primaju ljekari opće prakse, koji obim posla bi obavljali? Treće, direktor nije obezbijedio finansijska sredstva iz kojih bi se isplaćivao rad ljekara. Četvrto, da li su mladi ljekari u posjedu šifre na osnovu koje bi pisali nalaze. Ima toga još, ali nažalost, osim želje za upošljavanjem mladih ljekara, mora se poznavati i pravna regulativa - naveo je Vranić u svojoj reakciji za Patriju.


U dopisu koji je uputio Gavrankapetanović traži se da finansijska sredstva osigura Vlada KS ili JU Služba za zapošljavanje KS za 11 ljekara u trajanju od jedne godine.


Inače, angažman ovih ljekara realiziran je putem Službe za zapošljavanje KS, odnosno sufinansiran je u periodu od jedne godine. Trenutno Služba nema takvih programa.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 45

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još