Izrael ipak nije nedodirljiv

Željezna kupola nad Tel Avivom: Raketom od 1000 dolara Hamas buši nebeski štit od 2,5 milijardi

Hronika13.05.21, 12:29h

Željezna kupola nad Tel Avivom: Raketom od 1000 dolara Hamas buši nebeski štit od 2,5 milijardi
Čini se da ratni kabinet izraelskog šefa vlade Benjamina Netanyahua nije ostvario ciljeve projektom Željezna kupola. Uništenje raketnog arsenala Hamasa sve je teže ostvariva misija

 

Vojno krilo Hamasa – brigada Izz ad-Din al-Qassam – ispalilo je više od 130 projektila u utorak na izraelski Tel Aviv. Mrtvi građani, srušene zgrade, razrušeni naftovodi, zatvoren međunarodni aerodrom Ben Gurion…

 

Sve je to samo dio bilance noćnog baražnog napada koji je pokazao da Izrael, unatoč vojno-tehnološkoj superiornosti, nije nedodirljiv. U stalnom asimetričnom ratu Izraela i Hamasa mnogi se vojni stručnjaci pitaju koliko je zapravo učinkovit izraelski protuzračni sustav kratkog dometa Iron Dome (hrv. Željezna kupola), kojemu se tepa da je “najveća tehnološka inovacija u istoriji Izraela“. Od 2011., otkako se operativno koristi, pružio je obol u mnogim ratnim okršajima Izraela, piše 24sata.hr.

 

Srce ovog sofisticiranog sustava, u čiji je razvoj uloženo više od 2,5 milijardi dolara, višenamjenski je 3D AESA radar (MMR) tvrtke Elta. Sposoban je tražiti, detektirati i pratiti avione, rakete, bombe ili mine. Radijus djelovanja je između 4 i 70 kilometara. Iron Dome funkcionira tako da radar otkriva dolazne rakete, računalo zatim proračunava, tj. predviđa točke gađanja. Ako neka od raketa prijeti branjenim ciljevima, rakete-presretači ih obaraju. Barem je tako zamišljeno.

 

Prije nešto manje od dvije godine Amerikanci su bili zagrijani za nabavu Iron Domea, ali su odustali. Procurile su neslužbene informacije da učinkovitost Iron Domea nije veća od 40 posto. To je u debeloj koliziji s tvrdnjama izraelske propagandne mašinerije o 90-postotnoj učinkovitosti. Američki navodi možda nisu daleko od istine, jer je zadnji napad na Tel Aviv pokazao da se Iron Dome teško nosi s kišom raketa i granata. Dok izraelski PZO sustav pokušava srušiti projektile i pri tome troši svoje rakete, Hamas je već spreman za drugi val napada. Premda tehnološki rudimentaran i jeftin, Hamasov raketni arsenal nije za podcjenjivanje.

 

Raspolažu s raketama vlastite proizvodnje Quassam dometa 10 kilometara, te jeftinim raketama sovjetske proizvodnje, puno opasnijim i preciznijim Gradom M-75 dometa 40 kilometara. Nabavna cijena jedne rakete Grad na međunarodnom crnom tržištu kreće se od 1000 dolara na više. Vojno gledano, Gaza se pretvorila u pravu vojnu raketnu bazu s balističkim projektilima.

 

Ratno iskustvo pokazuje da je Iron Dome učinkovitiji kod obaranja raketa Quassam koje prilaze iz malih udaljenosti. Sovjetski Grad već teže dohvaća. Zadnji napad na Tel Aviv pokazuje da je Hamas izrastao u lukavog protivnika.

 

Čini se da ratni kabinet izraelskog šefa vlade Benjamina Netanyahua nije ostvario ciljeve projektom Željezna kupola. Uništenje raketnog arsenala Hamasa sve je teže ostvariva misija.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 60

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još