nakon skupa za dan pobjede nad fašizmom

Milanović poručio Beogradu: Izjednačavanje Draže i Tite je jadno, Mihajlović je budala, nije isti kao Pavelić...

Front11.05.21, 20:37h

Milanović poručio Beogradu: Izjednačavanje Draže i Tite je jadno, Mihajlović je budala, nije isti kao Pavelić...
Za Mihajlovića je rekao da ga je američki predsjednik Harry Truman odlikovao zato što je spasio 300 padobranaca. "To je kao kad opljačkaš banku i onda nekom usput daš burek, usput i kao imaš veliko srce", kaže Milanović

 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ocijenio je u utorak da je izjednačavanje četničkog vođe Draže Mihajlovića i antifašističkog lidera Josipa Broza Tita "jadno" i optužio srbijanske vlasti da time "rasturaju svijest djece i mladih".

 

Dan pobjede nad fašizmom 9. svibnja obilježen je u nedjelju svečanošću u Narodnom pozorištu u Beogradu gdje su na velikom videozidu jedna pored druge stajale fotografije suradnika nacista Mihajlovića i Tita, vođe partizana koji su se protiv njih borili u Drugom svjetskom ratu, prenijeli su lokalni mediji.

 

Na skupu su bili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, predsjednik parlamenta Ivica Dačić i ministri u srbijanskoj vladi.

 

Komentirajući taj događaj, Milanović je rekao da Mihajlović i Tito nisu isti. "Ne, nisu isti. Draža Mihajlović je jedna obična budala. On nije isti kao Ante Pavelić (fašistički vođa u Hrvatskoj tijekom rata), on je bio jedan oportunist i na kraju zločinac", rekao je Milanović, a prenosi Hina.

 

"To je jadno što rade.. to je način indoktriniranja i rasturanja dječje i svijesti mladih ljudi", dodao je.

 

Za Mihajlovića je rekao da ga je američki predsjednik Harry Truman odlikovao zato što je spasio 300 padobranaca. "To je kao kad opljačkaš banku i onda nekom usput daš burek, usput i kao imaš veliko srce", kaže Milanović.

 

Po njegovim riječima, zločini četnika i njihov kukavičluk su "oportunizam i poznata stvar", a protiv njih su se "najkrvavije borili" Srbi, Crnogorci i Hrvati Dalmatinci.

 

Dodao je da je većina Hrvata tijekom rata bila doma i da "biti domobran uopće nije zločin, to je ok" te da je od boraca veći dio bio u partizanima, a manji na strani Sila Osovine i ustaškog pokreta.

 

"Ako ne znam što je u mome narodu bilo dobro i loše, onda sigurno ne mogu aspirirati da vodim taj narod i tu zajednicu kao demokratski izabrani lider. Nažalost, kod naših susjeda je sve deluzija", rekao je Milanović nakon prijema u povodu obilježavanja 30. obljetnice ustroja Druge gardijske brigade Gromovi.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 73

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još