U OLIMPIJSKOM MUZEJU

Otvorena prva online Olimpijada kulture Sarajevo 2021.

Kultura09.05.21, 18:24h

Otvorena prva online Olimpijada kulture Sarajevo 2021.
Umjetnici/učesnici Olimpijade iz Afrike, Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Australije, Azije i Evrope predstavit će svoja djela i uputiti poruku umjetnicima svijeta tokom narednih deset dana

 

 


Prva online Olimpijada kulture Sarajevo 2021. danas je otvorena u Olimpijskom muzeju.


Olimpijadu kulture otvorio je u ime organizatora Olimpijade predsjednik IPC/SWF Ibrahim Spahić, koji je čestitao Dan Evrope i istakao važnost 9. maja za čovječanstvo i objavio da će, umjetnici/učesnici Olimpijade iz Afrike, Sjeverne Amerike, Južne Amerike, Australije, Azije i Evrope predstaviti svoja djela i uputiti poruku umjetnicima svijeta tokom narednih deset dana.


U Muzeju je postavljena instalacija američke umjetnice Trine Bumiller "Zastave slobode i mira" sa sarajevskim ružama i stihovima pjesnika.


Bosanskohercegovački umjetnik Ismet Berbić slikao je na svom štafelaju novo djelo, a direktorica Muzeja arhitektica Senka Ibrišimbegović poželjela je dobrodoslicu umjetnicima i organizatoru Olimpijade.


Počasni govornik bio je slikar Bedri Baykam, predsjednik Svjetske asocijacije umjetnosti. Umjetnicima su se obratili porukom i predstavili svoja djela slikar Trine Bumiller, Sissy Papathanassiou, rediteljica i umjetnički direktor Analogio festivala, arhitektica Nora Lefa, arheolog i vajar Andreas Kalakallas, dizajner Thanasis Moutsopuolos.


Svečano zatvaranje Prve online Olimpijade kulture Sarajevo 2021.realizovat će se 19. maja ZOOM konferencijom i objavljivanjem Manifesta umjetnika u kojem se poziva na pravo svakog građanina na kulturu i obrazovanje, na čuvanje  zajedničke baštine i kulturnih dobara civilizacija svijeta i na poštivanje univerzalnog prava slobode stvaranja i izražavanja, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir i SWF.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!