Redovni izvještaj Svjetske banke za Balkan

U BiH u 2020. najgora recesija u posljednjih 25 godina: 'Znamo da se dosta toga može i treba učiniti sada'

Biznis Klub27.04.21, 20:16h

U BiH u 2020. najgora recesija u posljednjih 25 godina: 'Znamo da se dosta toga može i treba učiniti sada'
Sigurno je da primjećujemo neke pozitivne trendove u regionu, podstaknute brzim djelovanjem mnogih zemalja na ublažavanju najtežih posljedica pandemije, ali posljedice pandemije na zdravlje i ekonomska devastacija i dalje će se osjećati, izjavila je regionalni direktor Svjetske banke za Balkan Linda Van Gelder

 

BiH i Balkan, nakon recesije u 2020. godini izazvane pandemijom virusa korona, u ovoj godini očekuje ekonomski rast, procjene su Svjetske banke.

 

U najnovijem Redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke za Balkan navodi se da je BiH u 2020. zahvatila najgora recesija u posljednjih 25 godina, uz smanjenje ekonomskog rasta za 4,3 procenta, u najvećoj mjeri zbog povećanja broja novih slučajeva zaraze virusom korona, te pada potrošnje, investicija i potražnje iz inostranstva.

 

Iako su očekivanja da će u BiH ekonomski rast u 2021. dostići 2,8 procenata, u Izvještaju se napominje da su dinamika i tok oporavka krajnje neizvjesni.

 

"Znamo da se dosta toga može i treba učiniti sada, da bi se smanjile osjetljivosti koje je kriza istakla – kao što su slabosti u zdravstvenom i obrazovnom sektoru i poslovnom okruženju", rekao je šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Emanuel Salinas.

 

Salinas je istakao da je sada vrijeme da se radi ne samo na oporavku od krize, već i na razvoju dugoročnih rješenja kojima će se izgraditi otpornija, inkluzivnija ekonomija u periodu nakon pandemije.

 

Izvještaj preporučuje da BiH nastavi na reformskom putu u pravcu rješavanja dugo prisutnih pitanja – ukorijenjenih strukturalnih i institucionalnih problema, te da BiH treba omogućiti iskorištavanje potencijala privatnog sektora i smanjiti veliku zastupljenost javnog sektora, uz stavljanje prioriteta na međunarodne integracije kroz investicije i izvoz.

 

"Sigurno je da primjećujemo neke pozitivne trendove u regionu, podstaknute brzim djelovanjem mnogih zemalja na ublažavanju najtežih posljedica pandemije, ali posljedice pandemije na zdravlje i ekonomska devastacija i dalje će se osjećati", izjavila je regionalni direktor Svjetske banke za Balkan Linda Van Gelder.

 

Prema njenim riječima, sprovođenje vakcinacije, uz rast povjerenja, potrošnje i trgovine, će takođe pomoći da se održi ovaj zamah, ali zemlje moraju i dalje sa pažnjom da usmjeravaju napore ka uvođenju i osnaživanju politika koje vode rastu, zaštiti zdravlja i jačanju ljudskog kapitala.

 

Procjene su Svjetske banke da je recesija uzrokovana pandemijom virusa korona rezultirala smanjenjem rasta u regionu Balkana za 3,4 odsto u prošloj godini, a da bi ove godine u regionu mogao biti ostvaren rast za 4,4 odsto.

 

U daljem periodu se očekuje usporavanje rasta na 3,7 u 2022. i 2023. godini, pri čemu će produžene posljedice pandemije i dalje uticati na manje investicije i zaposlenost u regionu, navodi se u Redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke za Balkan.

 

Pandemija je zaustavila decenije napretka u povećanju zarada i smanjenju siromaštva u svim zemljama regiona, a tržišta rada na Balkanu nadoknadila su tek polovinu gubitaka izazvanih pandemijom – ostavljajući veliki broj nezaposlenih i primoravajući mnoge da potpuno napuste tržište rada.

 

Iako se stopa nezaposlenosti smanjila – sa 13,5 odsto u 2019. godini na 12,6 odsto u 2020. – to je uglavnom posljedica povećane neaktivnosti, pri čemu je ukupan gubitak radnih mjesta na Balkanu dostigao gotovo 70.000 do kraja 2020.

 

U Izvještaju se dodaje da su ovi gubici disproporcionalno pogodili osjetljivije grupe stanovništva u regionu, uključujući žene i mlade – pri čemu je stopa nezaposlenosti među mladima dostigla 33,6 odsto u 2020. godini, zaustavljajući petogodišnji trend pada.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!