U 94. godini

Preminuo Anđelko Zelenika, stručnjak u području istraživanja i zaštite stećaka

Kultura27.04.21, 15:34h

Preminuo Anđelko Zelenika, stručnjak u području istraživanja i zaštite stećaka
Cijeli radni vijek od 1956. do umirovljenja 2001. bio je konzervator u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Mostaru

 

Anđelko Zelenika, povjesničar umjetnosti i konzervator, stručnjak u području istraživanja i zaštite stećaka, preminuo je u 94. godini u Mostaru.

 

Rođen je u Mostaru 1928. godine, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1954.

 

Cijeli radni vijek od 1956. do umirovljenja 2001. bio je konzervator u Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Mostaru.

 

Posebno se bavio istraživanjem stećaka i njihovom zaštitom, a radove o tome objavljivao je uglavnom u časopisu Hercegovina, u čijih prvih osam izdanja je bio i urednik.

 

Objavio je više stručnih i znanstvenih radova među kojima su "Gabela kao obrambeni centar donje Neretve u doba Turaka", "Problem zaštite i prenosa stećaka u Hercegovini", "Konzervatorski zahvati na ikonama u Hercegovini", "Stećci jablaničkog područja", te monografije "Gabela na Neretvi" i "Mostar u slici i riječi".

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!