U slučaju 'Respiratori' otkriveni novi detalji

Sarajlić o SMS porukama između Fikreta Hodžića i premijera Novalića: 'Ima raznih Asima'

Front27.04.21, 15:18h

Sarajlić o SMS porukama između Fikreta Hodžića i premijera Novalića: 'Ima raznih Asima'
Hodžić je, prema navodima tužitelja, Novaliću poslao poruku sadržaja: “Selam, gospodine Novaliću, Fikret Hodžić je, Asim mi je rekao da Vam se javim oko respiratora. Kada budete imali vremena, javite se” na šta je Novalić nakon nekoliko minuta odgovorio sa “OK”

 

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno izvođenje materijalnih dokaza optužbe u predmetu "Respiratori" u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina".

 

Postupacijući tužitelj Mirza Hukeljić prezentirao je razgovore između Fikreta Hodžića i Kristijana Marića, zastupnika kompanije “Exotrade”.

 

Također, Hukeljić je naveo i da je ostvareno je šest komunikacija između Hodžića i Fadila Novalića. Hodžić je, prema navodima tužitelja, Novaliću poslao poruku sadržaja:

 

“Selam, gospodine Novaliću, Fikret Hodžić je, Asim mi je rekao da Vam se javim oko respiratora. Kada budete imali vremena, javite se” na šta je Novalić nakon nekoliko minuta odgovorio sa “OK”.

 

Tužitelj je ovu komunikaciju predstavio je kao početak postupka pregovaranja oko nabavke respiratora.

 

Asim Sarajlić nije htio danas komentarisati SMS poruke Fikreta Hodžića upućene premijeru Fadilu Novaliću. Na pitanje novinara da li je on Asim iz poruka, Sarajlić je odgovorio “ima raznih Asima”.

 

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

 

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

 

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

 

Na jučerašnjem ročištu Tužilaštvo je predstavilo korespondencije optuženih, telefonske prepiske i relevantne odluke Vlade FBiH.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 76

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još