'Posvećeni stabilnosti BiH'

Kanada potvrdila podršku Schmidtu kao kandidatu za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini

Front24.04.21, 14:55h

Kanada potvrdila podršku Schmidtu kao kandidatu za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini
Kanada je posvećena stabilnosti Bosne i Hercegovine i uvjerena je u neophodnost saradnje sa saveznicima i partnerima za dodatni mir i stabilnosti u regionu. Iz tog razloga, drago nam je što možemo da potvrdimo našu podršku kandidatu Christianu Schmidtu, kojeg je Njemačka predložila za OHR, stoji u pismu Vlade Kanade

 

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada je poslao pismo premijeru Kanade Justinu Trudeauu.

 

U pismu je zatražena veća uloga Kanade kao članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u jačanju državnih institucija Bosne i Hercegovine, euroatlanskim integracijama Bosne i Hercegovine i jačanju institucije Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. U pismu je zatražen odgovor na poziciju Kanade prema izboru novog Visokog predstavnika. U ime Vlade Kanade odgovor je poslao Marc Garneau, ministar vanjskih poslova, saopćio je IGK.

 

U pismu iz Vlade Kanade se između ostalog navodi:

 

"U potpunosti se slažem da je izbor novog Visokog predstavnika važno pitanje koje treba pažljivo razmotriti. Visoki predstavnik Valentin Inzko je izvrsno obnašao ovu poziciju dugi niz godina, ali signalizirao je svoju želju da odstupi od nje. Održano je nekoliko razgovora između članova upravnog odbora kako bi se uvjerili da su svi faktori uzeti u obzir i da se može postići konsenzus. Kanada je posvećena stabilnosti Bosne i Hercegovine i uvjerena je u neophodnost saradnje sa saveznicima i partnerima za dodatni mir i stabilnosti u regionu. Iz tog razloga, drago nam je što možemo da potvrdimo našu podršku kandidatu Christianu Schmidtu, kojeg je Njemačka predložila za OHR. Prioritet Kanade za Bosnu i Hercegovinu je podsticanje njenog razvoja u mirnu, ekonomski održivu, multietničku demokratiju. Rad OHR-a je od suštinskog značaja za postizanje ovog cilja".

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još