Novi izvještaj Reportera bez granica

Crna Gora i dalje posljednja u regiji na ljestvici medijskih sloboda RSF-a: Evo kako stoji BiH

Mediji20.04.21, 20:07h

Crna Gora i dalje posljednja u regiji na ljestvici medijskih sloboda RSF-a: Evo kako stoji BiH
U izvješću se navodi se da su vlasti nastavile uznemiravati medije, a da su slučajevi nasilja nad novinarima ostali nekažnjeni

 

Crna Gora je ponovno najgore rangirana zemlja regije prema indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica (RSF), iako je prema najnovijem izvješću te nevladine organizacije sa sjedištem u Francuskoj, koje je objavljeno u utorak, napredovala za jednu poziciju.

 

Crna Gora je u izvješću za 2020. godinu, tijekom koje je na vlasti još uvijek bila Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića sa svojim koalicijskim partnerima, zauzela 104. poziciju od 180 zemalja svijeta, dok su od država regije ispred nje: Slovenija na 36. mjestu, Hrvatska na 56., Bosna i Hercegovina na 58., Kosovo na 78., Albanija na 83., Sjeverna Makedonija na 90. i Srbija na 93. mjestu.

 

U izvješću se navodi se da su vlasti nastavile uznemiravati medije, a da su slučajevi nasilja nad novinarima ostali nekažnjeni.

 

"Nekoliko novinara je uhićeno i nakratko zadržano u pritvoru 2020. zbog navodnog širenja lažnih vijesti, ali su oslobođeni nakon suđenja", navodi se u izvješću RSF, prenosi Hina.

 

Također izdvojen je primjer uhićenja dvije osobe zbog sumnje da su planirale napad, iz maja 2018., u kojem je istraživačka novinarka Olivera Lakić ranjena vatrenim oružjem u nogu, "ali je i taj slučaj ostao neriješen, kao i mnogi drugi", piše o izvješću reportera bez granica o Crnoj Gori. Navodi se također i da je novinar Jovo Martinović ponovno osuđen za navodno krijumčarenje droge, uprkos nedostatku dokaza.

 

Reporteri bez granica upozoravaju da i dalje u javnom mediju Radioteleviziji Crne Gore (RTCG) nedostaje uravnoteženi, profesionalni odnos prema svim aspektima društva, te da "Demokratska partija socijalista (DPS) i dalje kontrolira RTCG, iako je izgubila na posljednjim parlamentarnim izborima i prešla u oporbu nakon 30 godina vlasti".

 

U izvješću se također navodi da je nova vlada kao prioritet obećala jačanje slobode medija i poboljšanje uvjeta za rad medija i novinara kao prioritet, te da će raditi na promjeni zakona o medijima, s ciljem uklanjanja kontroverznih odredbi prema kojima bi novinari mogli biti primorani otkrivati svoje izvore.

 

"Međutim, nakon ovih obećanja nisu uslijedile nikakve zakonske izmjene ili bilo kakva poboljšanja u istragama nasilja nad novinarima", priopćeno je iz Reportera bez granica.

 

Ova nevladina organizacija svoja izvješća temelji na odgovorima na anketna pitanja koja se postavljaju novinarima i novinarskim udrugama.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!