NA ZAHTJEV KOMPANIJE TELEMACH

Rat operatera i medija se nastavlja: Konkurencijsko vijeće BiH pokreće postupak protiv Telekoma Srbije i RTS-a

Mediji17.04.21, 19:21h

Rat operatera i medija se nastavlja: Konkurencijsko vijeće BiH pokreće postupak protiv Telekoma Srbije i RTS-a
Telekom Srbija je kompanija u vlasništvu države Srbije. S druge strane, Telemach pripada grupaciji United grupa, u okviru koje posluju i televizije N1 i Nova, operater SBB u Srbiji, te brojne druge kompanije u regionu

 


Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine donijelo je odluku da pokrene postupak protiv Telekoma Srbije i Radio Televizije Srbije, a zbog kršenja zakona o konkurenciji.


Odluka je donesena na posljednjoj sjednici, na zahtjev kompanije Telemach BiH, prenosi BiznisInfo


Konkurencijsko vijeće BiH, naime, donijelo je “zaključak kojim se pоkrеćе postupak pо Zahtjevu privrednog subjekta Telemach BH d.o.o. Sarajevo, protiv privrednog subjekata Telekom Srbija a.d., Republika Srbija i Javne medijske ustanove Radio Televizija Srbije, Beograd, Republika Srbija”.


Sukob koji traje godinama


Postupak se pokreće “zbog sprečavanja, ograničavanja i narušavanja tržišne konkurencije, u smislu čl. 4. stav (1) tač. b) i d) i 10. stav (2) tač. a), b), c) i d) Zakona o konkurenciji.”


Nije pojašnjeno na šta se konkretno ovaj zahtjev odnosi. No, zna se da RTS, kao državna televizija, ima saradnju sa Telekomom za koju su iz United grupe više puta tvrdili da narušava slobodnu konkurenciju.


Podsjetimo da je Telemach u BiH 2019. ugasio kanale RTS-a nakon što je Telekom Srbija dobio pravo na njihovu preprodaju u našoj zemlji.


– Od danas RTS kanali više nisu dostupni preko kablovskog operatera Telemach. United grupa, u okviru koje posluje Telemach, nije prihvatila visoke cijene Telekoma Srbije, koji ima pravo da preprodaje RTS programe u zemljama u regionu – rečeno je iz Telemacha u martu 2019.


Regionalni konkurenti


Pojasnimo, Telekom Srbija je kompanija u vlasništvu države Srbije. S druge strane, Telemach pripada grupaciji United grupa, u okviru koje posluju i televizije N1 i Nova, operater SBB u Srbiji, te brojne druge kompanije u regionu.


Ova regionalna medijska i telekom grupacija u većinskom je vlasništvu fonda BC Partners iz Londona. United grupa je godinama u velikom sukobu sa Telekomom Srbija, odnosno samim vrhom državne vlasti u Srbiji.


Taj sukob se ogleda u medijskom ratu, a između ostalog i u pokretanju niza postupaka pred konkurencijskim vijećima u regionu.


Kada je riječ o BiH, sukob grupacija uglavnom se odnosi na kontrolu tržišnog udjela između kompanija Telemach s jedne strane, te Mtela i drugih kompanija u vlasništvu Telekoma Srbija s druge strane.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!