Portal 'Istraga' saznaje

'Malina' respiratori: Šta je Federalna inspekcija utvrdila na KCUS-u

Hronika08.04.21, 12:53h

'Malina' respiratori: Šta je Federalna inspekcija utvrdila na KCUS-u
Respiratori iz Kine bili u upotrebi i korišteni su za lakše pacijente, a imali su i svu potrebnu dokumentaciju

 

 

Nijedan smrtni slučaj nije registrovan prilikom korištenja kineskih respiratora na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, saznaje portal Istraga ba. Respiratori su, prema pisanju ovog portala, bili u upotrebi i korišteni su za lakše pacijente. Imali su svu potrebnu dokumentaciju.

 

Ovo je, ukratko, najbitnije što su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove utvrdili prilikom kontrole na KCUS-u.

 

. Kompletan izvještaj trebao bi tokom dana (četvrtak) biti dostavljen Tužilaštvu Kantona Sarajevo koje je inspektorima naredilo da obave inspekcijski nadzor te da u roku od tri dana dostave izvješaj o preduzetim radnjama.

 

Prošle sedmice u medijima se, podsjećamo, pojavio interni dopis anesteziologa KCUS-a. Dopis je izazvao uznemirenje javnosti zbog čega je reagiralo Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

 

“Nakon što je Tužilaštvo KS po službenoj dužnosti formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anesteziologa sa KCUS-a uputila pismo menadžmentu ove ustanove, u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju Covid odjela, poduzima se niz radnji iz nadležnosti ove pravosudne institucuije u smjeru provjere da li se radi o nekom od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi”, saopćeno je u ponedjeljak iz te institucije.

 

Kako bi se prikupile sve činjenice, Tužilaštvo je naredilo Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da na KCUS-u izvrši kontrolu u vezi sa upotrebom respiratora nabavljenih iz Kine.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 54

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još