nisu ih htjeli prihvatiti

Prim. dr. Zoran Karlović: 'Vršili su pritisak više puta da mi primimo te respiratore... Malo je ružno i bezobrazno...'

Front06.04.21, 17:59h

Prim. dr. Zoran Karlović: 'Vršili su pritisak više puta da mi primimo te respiratore... Malo je ružno i bezobrazno...'
Istakao je da su u više navrata pozivani da prihvate respiratore, ali da su oni odgovarali da nemaju potrebu za njima

 

Prim.dr. Zoran Karlović, šef Odjela anesteziologije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar za N1 je potvrdio da su iz Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) tražili da prihvati respiratore Srebrene maline, a prilikom podjele 100 respiratora diljem Federacije Bosne i Hercegovine. Zahtjeve da se prihvate respiratori on je shvatio kao pritisak.

 

“Mislim da je to malo i ružno i bezobrazno u jednom društvu gdje imamo dobru namjeru da pomognemo, a da nam isti ti ljudi za nešto što nisu učinili dobro prijete. I to cjelokupnom zdravstvenom kadru koji najveći teret nosi u ovom trenutku”, govori dr. Karlović za N1 te dodaje:

 

“Oni su pritisak vršili više puta da mi primimo te respiratore navodeći da nemaju te respiratore gdje smjestiti, da ih mi uskladištimo”.

 

Istakao je da su u više navrata pozivani da prihvate respiratore, ali da su oni odgovarali da nemaju potrebu za njima.

 

“Ja to ne mogu shvatiti, pa spremi ih tamo gdje su neophodni ljudima, a nemojte mene tjerati da prihvatim ono što mi ne treba. SKB Mostar za sada ti respiratori ne trebaju, jer su naši bolesnici daleko složeniji i njima trebaju visokovrijedni respiratori koji mogu u ovoj teškoj situaciji pružiti neku mogućnost u preživljavanju. Od FUCZ-a su sve vrijeme, ne jednom, nego više puta dolazila pisma da te respiratore primimo”, rekao je dr. Karlović.

 

Na naše pitanje ko je mogao stajati iza, kako naziva, “pritiska FUCZ-a” rekao je da ne zna ko stoji iza toga.

 

Ovaj anesteziolog se osvrnuo i na to da trenutno na društvenim mrežama govore da će protiv njega zbog širenja panike podnijeti krivičnu prijavu. Njegovo mišljenje je da ovo društvo i pacijenti zaslužuju zaštitu zdravstvenih radnika.


Podsjetimo, šef Anesteziologije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, dr. Zoran Karlović je prije nekoliko mjeseci za N1 prvi izjavio da mu respiratori Srebrene maline ne trebaju i odbio ih primiti na svoj odjel.

 

(N1, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 69

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još