U Velikoj Britaniji i Španiji

Kompanija Johnson&Johnson počela testiranje vakcine na tinejdžerima, slijede trudnice i djeca

Lifestyle03.04.21, 09:58h

Kompanija Johnson&Johnson počela testiranje vakcine na tinejdžerima, slijede trudnice i djeca
Nakon pregleda prvih podataka za starije tinejdžere, ispitivanja će se proširiti na adolescente uzrasta od 12 do 15 godin

 

Kompanija Johnson&Johnson počela je testiranje svoje vakcine protiv COVID-19 na tinejdžerima, a prva ispitivanja obavit će se na uzrastu od 16 i 17 godina.

 

Američki proizvođač saopćio je da će testiranje na tinejdžerima biti dodato u aktuelnu studiju vakcine kod odraslih, koja je počela prošlog septembra, javlja Al Jazeera Balkans.

 

Nakon pregleda prvih podataka za starije tinejdžere, ispitivanja će se proširiti na adolescente uzrasta od 12 do 15 godina, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

 

Johnson&Johnson je najavio je da će se prvi testovi ove vrste provoditi u Velikoj Britaniji i Španiji, a zatim će se proširiti na dobrovoljce u SAD-u, Kanadi, Nizozemskoj, Brazilu i Argentini.

 

Kroz ispitivanja će se testirati sigurnost i efikasnost vakcine u primjeni sa jednom i dvije doze, s tim što će se protokol sa dvije doze proučavati u intervalima od jednog, dva i tri mjeseca nakon primjene prve doze.

 

Kompanija nakon ovoga najavljuje nastavak ispitivanja na trudnicama i djeci.

 

Ukupno je 100 miliona doza njene vakcine ugovoreno za isporuku u SAD-u do kraja maja ili juna.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!