NAJAVLJENE I TUŽBE

Trgovci i proizvođači neće provoditi Odluku Vlade FBiH o ograničenju marži: Hoće li cijene podivljati?!

Biznis Klub02.04.21, 19:02h

Trgovci i proizvođači neće provoditi Odluku Vlade FBiH o ograničenju marži: Hoće li cijene podivljati?!
Iz UPFBiH traže hitno povlačenje ove Odluke i upozoravaju na pogubne posljedice do kojih bi provođenje Odluke dovelo ne samo u oblasti trgovine, nego i distribucije, ali i proizvodnje, naročito kod domaćih proizvođača hrane

 

 

U Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine smatraju  Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže koju je donijela Vlada FBiH, neustavnom, nezakonitom i  neprovodivom sa nesagledivim štetnim posljedicama.


Iz UPFBiH traže hitno povlačenje ove Odluke i upozoravaju na pogubne posljedice do kojih bi provođenje Odluke dovelo ne samo u oblasti trgovine, nego i distribucije, ali i proizvodnje, naročito kod domaćih proizvođača hrane.   


Na sastanku kojeg organiziralo UPFBiH, a kojem su prisustvovali predstavnici trgovaca, veletrgovaca i proizvođača jednoglasno je zaključeno da se Odluka Vlade FBiH neće provoditi i da će se pokrenuti sudski postupci u cilju poništavanja Odluke, ali i protiv osoba u Vladi FBiH odgovornih za njeno donošenje.
Donesena Odluka neće biti provedena u znak poštovanja prema kupcima, jer bi njeno provođenje nesumnjivo dovelo do nestašice značajnog broja artikala u trgovačkim radnjama, gašenja značajnog broja radnih mjesta, zatvaranja trgovačkih radnji,  a imalo bi negativan uticaj i na BDP te značajan pad priliva sredstava po osnovu uplate PDV-a.


Dodatno ističemo da je pomenuta Odluka neustavna i nezakonita, jer nisu ispoštovane važeće zakonske odredbe. Naime, prema članu 4. Zakona o kontroli cijena Vlada FBiH može poduzeti mjere neposredne kontrole cijena no prije toga potrebno je poduzeti korake i mjere ekonomske politike. Nadležni organi u vršenju kontrole cijena, svaki iz svoje nadležnosti, prije donošenja ove Odluke su shodno članu 3. Zakona o kontroli cijena morali poduzeti mjere ekonomske politike kojima se utiče na odnos ponude i potražnje, utvrditi zaštitne cijene (garantirane i minimalno – otkupne) pojedinih poljoprivrednih proizvoda u skladu sa aktima Parlamenta FBiH.
 

U članu 6. istog Zakona jasno je navedeno da se mjere propisuju izuzetno, ako i pored poduzetih mjera ekonomske politike, nastupe ili mogu nastupiti veći poremećaji na tržištu i u kretanju cijena. Vlada FBiH nije poduzela niti jednu od propisanih mjera ekonomske politike.  


Također je važno istaknuti da rast cijena na tržištu nije rezultat povećanja trgovačkih marži već isključivo rasta cijena sirovina globalno, uslovljeno trenutnim okolnostima,  a što za rezultat ima povećanje nabavne vrijednosti proizvoda. Pa je tako cijena tone pšenice prije pandemije iznosila od 150 do 170 eura,  dok je danas cijena značajno veća te iznosi od 220 do 240 eura po toni.


Iz UPFBiH zahtijevaju hitan sastanak sa premijerom FBiH i resornim ministrom kako bi se pronašlo rješenje koje će biti ustavno, zakonito i provodivo - navodi se u saopštenju Udruženja poslodavaca FBiH.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 14

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još