Dobra vijest za Kanton Sarajevo

Građani će dobiti novac koji su dali na skupi lijek 'tocilizumab', efikasan u liječenju teško oboljelih od Covida-19

Hronika02.04.21, 09:00h

Građani će dobiti novac koji su dali na skupi lijek 'tocilizumab', efikasan u liječenju teško oboljelih od Covida-19
Iako se „tocilizumab“ koristi za liječenje reumatoidnog artritisa, istraživanja naučnika iz Velike Britanije i Nizozemske pokazala su da je djelotvoran i kod oboljelih od koronavirusa

 

Prebacili smo potrebna sredstva i lijekovi će biti nabavljani prema potrebama bolničkih ustanova, kazao Vranić

 

Lijek za reumatoidni artritis „tocilizumab“, koji se pokazao kao vrlo efikasan u liječenju teško oboljelih od COVID-19, bit će nabavljen za bolnice u Kantonu Sarajevo.

 

Potvrdio je to za Avaz ministar zdravstva KS Haris Vranić.

 

Naime, iako se „tocilizumab“ koristi za liječenje reumatoidnog artritisa, istraživanja naučnika iz Velike Britanije i Nizozemske pokazala su da je djelotvoran i kod oboljelih od koronavirusa.

 

Nakon toga su bolnice širom BiH počele da ga koriste kako bi spasile živote svojih pacijenata.

 

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici Skupštine KS zastupnik SBB-a Zvonko Marić, tragom brojnih upita građana, pitao je ministra Vranića je li moguće da Vlada KS pokriva troškove kupovine lijeka „tocilizumab“.

 

- On se masovno koristi u liječenju i na bolničkoj je listi. Koliko znam, 800 mililitara košta oko 1.300 KM. Iako je na listi lijekova, ustanove ga ne nabavljaju. Kako se može riješiti ovaj problem, jer mnogi građani ga sebi ne mogu priuštiti? Poznato je da je u Tuzlanskom kantonu besplatan - pitao je Marić.

 

Ministar Vranić pojasnio je za Avaz da je Kanton Sarajevo odvojio sredstva za kupovinu „tocilizumaba“ i „ramdesivira“.

 

- Prebacili smo potrebna sredstva i lijekovi će biti nabavljani prema potrebama bolničkih ustanova. Oni će izraziti potrebe prema Zavodu i onda će im biti kupljeni potrebni lijekovi za oboljele od koronavirusa - pojasnio je Vranić.

 

Dodao je da se „tocilizumab“ ne može odjednom kupiti u ogromnim količinama, a kako bi se skladištio.

 

Tri ljekara

 

- On se daje u specifičnim situacijama, s potpisima tri ljekara. Nije bezazlen lijek i može imati kontraefekte - naglasio je Vranić.

 

On je uputio i poruku građanima koji su već, na insistiranje ljekara, o svom trošku kupili „tocilizumab“.

 

- Građani se mogu javiti Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da im se refundiraju sredstva. Naravno, uz validan račun iz apoteke i ljekarskim dokazom da su ga iz bolnice tražili. Sredstva će biti svima refundirana - kazao je Vranić.

 

Lijek je vrlo kompleksan

 

Vranić je zamolio građane da samoinicijativno ne nabavljaju „tocilizumab“.

 

- Nemojte ovaj lijek samoinicijativno kupovati i donositi u bolnice. Lijek je vrlo kompleksan i nije bezazlen, daje se u vrlo određenim okolnostima. Daje se u specifičnim momentima i indikacijama, isključivo u onim momentima kad se primijeti da će kod pacijenata doći do potpunog sloma imunog sistema i preuzimanja virusne infekcije u potpunosti. U takvim situacijama pacijenta „odnese“ u nekoliko sati ili za dan - pojasnio je Vranić.

 

VEZANI TEKST: Šokantna ispovijest Sarajke: Doktorica me nazvala i rekla da imam par sati da nabavim 'Tocilizumab' ako hoću da moja mama živi! Košta 1125 KM, uhvatila me panika...

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još