Nakon stupanja na snagu odluke Vlade FBiH

Sarajevska inspekcija pozvala građane da prijave enorman rast cijena

Biznis Klub01.04.21, 16:08h

Sarajevska inspekcija pozvala građane da prijave enorman rast cijena
Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, utvrdivši da postoje uslovi za propisivanje mjere neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH

 

Kao jedan od subjekata koji je odgovoran za zaštitu potršača u Kantonu Sarajevo, kantonalni tržišno-turistički inspektori će nakon stupanja na snagu danas donesene Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, inspekcijske aktivnosti usmjeriti na kontrolu kretanja cijena na tržištu u skladu sa novodonesenim odredbama.

 

Potvrđeno je to danas za N1 iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

 

”Dakle, bilo u redovnim ili usmjerenim nadzorima inspektori će provjeravati da li su pravne i fizičke osobe utvrdile, odnosno da li primjenjuju marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od 6%, a u u maloprodaji maksimalnu visinu od 8% na nabavnu cijenu. Osim te, predmetom inspekcijskih kontrola biće i primjena Odluke kojom je za naftne derivate utvrđena maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu, koja za trgovine na veliko naftnim derivatima iznosi 0,06 KM po litru, a trgovinama na malo od 0,25 KM po litru derivata.

 

Pozivamo i potrošače da sve eventualno uočene nepravilnosti u Kantonu Sarajevo prijave nadležnim inspekcijskim organima, radi pravovremenog vršenja inspekcijskih kontrola.

 

Napominjemo da u okviru svojih nadležnosti inspektori Tržišno-turističke inspekcije u svakodnevnim nadzorima provode kontrole cijena osnovnih životnih namirnica i higijenskih potrepština, o čemu svakog mjeseca izvještaje dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine i Ministarstvu privrede KS. Temeljem Zakona o kontroli cijena i Odluke Vlade KS o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda od interesa za Kanton Sarajevo, utvrđivanjem marži, u prva dva mjeseca 2021. godine inspektori su izvršili 44 inspekcijska nadzora, prilikom čega je izdato 49 prekršajnih naloga u iznosu od 19.112,00 KM”, potvrđeno je za N1 iz Inspekcije.

 

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, utvrdivši da postoje uslovi za propisivanje mjere neposredne kontrole cijena na području Federacije BiH.

 

Kao mjeru neposredne kontrole cijena Vlada je za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode propisala utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!