ŠTA SE OD SADA MIJENJA

Fondancija za kinematografiju objavila kompletnu arhivu finasiranih filmova, ali i nove pravilnike rada

Kultura25.03.21, 14:51h

Fondancija za kinematografiju objavila kompletnu arhivu finasiranih filmova, ali i nove pravilnike rada
Radi interesa javnosti i transparentnosti prema svim autorima i korisnicima sredstava kako u BiH tako i u regionu, Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo objavio je kompletnu arhivu finansiranja od osnivanja pa do kraja 2020. godine, kao i nove pravilnike o proceduri i kriteriju za izbor korisnika sredstava te izabiru i radu žirija za 2021. godinu

 

 

Novoizabrani Upravni odbor Fondacije za kinematografiju je u skladu sa glavnim smjernicama djelovanja u smislu transparentnosti dodjele sredstava prema svim korisnicima i javnosti pripremio i ovim putem objavljuje kompletnu arhivu finansiranja proizvodnje filmova i komplementarnih djelatnosti od osnivanja 2002. godine do kraja 2020. godine.

 

U navedenom periodu u kategoriji proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova ukupno je dodjeljeno 17.476.520 KM, u kategoriji proizvodnje domaćih animiranih filmova dodjeljeno je 1.463.800 KM, u kategoriji domaći dokumentarni film je dodjeljeno 810.919 KM, za kratki igrani film je u navedenom periodu dodjeljeno 2.086.025 KM, manjiskim koprodukcijama je dodjeljeno 2.122.000 KM, za studentski film je dodjeljeno 220.000 KM, za scenarističku građu i sinopsis je izdvojeno 419.000 KM, za razvoj scenarističke građe i razvoj filmskih projekata je izdvojeno 163.000 KM, za sufinansiranje novih dugometražnih projekata izrazito uspješnih autora  je izdvojeno 1.000.000 KM dok je za sufinansiranje već podržanih projekata koji su promjenili formu odvojeno 109.575 KM. Fondacija za kinematografiju Sarajevo od svog osnivanja do kraja 2020.godine je podržala ukupno 448 projekata sa ukupnim iznosom od 25.870.840 KM.

 

U kategoriji finansiranja komplementarnih djelatnosti u navedenom periodu za promociju bosanskohercegovačkog filma izdvojeno je 3.285.200 KM, projekat „Sarajevo grad filma“ podržan je sa ukupno 400.000 KM, Filmski Centar Sarajevo sa ukupno 1.414.000 KM, za druge oblike sufinansiranja izdvojeno je 1.699.666 KM, stručno obrazovanje BH filmskih radnika 88.000 KM te za arhivu i filmsku građu 224.000 KM. Fondancija za kinematografiju Sarajevo je u kategoriji komplementarne djelatnosti od osnivanja do kraja 2020.godine ukupno podržala 453 projekta sa ukupnim iznosom od 7.110.866 KM.

 

Svi zainteresovani mogu pronaći detaljnu arhivu dodjele sredstava u kategorijama proizvodnja filma i komplementarne djelatnosti od osnivanja fondacije do kraja 2020.godine na linku:

http://fondacijakinematografija.ba/index.php/44-uncategorised/139-fodancija-za-kinematografiju-objavljuje-kompletnu-arhivu-finasiranja-proizvodnje-filma-i-komplementarnih-djelatnosti

 

Novoizabrani Upravni odbor Fondacije za kinematografiju na protekloj je sjednici usvojio novi pravilnik o procedurama i kriterijima za izbor korisnika sredstava za 2021.godinu, kao i pravilnike o izabiru članova žirija konkursom i radu članova žirija za konkurse Fondacije za kinematografiju u 2021.godini. S obzirom na činjenicu otežanog rada Fondacije koja za ovu godinu raspolaže najmanjim budžetom za raspodjelu sredstava od svog osnivanja do danas unesene su važne izmjene u pravilnik za izbor korisnika sredstava.

 

U konkursu za odabir korisnika sredstava za pozicije sufinansiranje proizvodnje filmskih projekata dugometražnog filma u tekućoj godini , ne mogu učestvovati producentske kuće koje imaju započet, a ne završen projekat, bez obzira na rok važenja ugovora,  finansiran od strane Fondacije do dana objave konkursa za tekuću godinu.

 

Sa druge strane, pravilnikom je određeno da sve producentske kuće koje imaju poteškoće u realizaciji projekata prouzrokovane pandemijom Korona virusa, a koje je Fondacija već podržala mogu očekivati posebne mjere podrške od strane Upravnog odbora.

 

Po pitanju pravilnika o izabiru članova žirija donesene su neke proceduralne izmjene koje će kandidatima olakšati proces prijave i registracije te dodatno istaknuta pažnja zaštite odluka i glasanja članova žirija.

 

Svi zainteresovani mogu izvršiti uvid u unaprijeđene pravilnike na linku:

http://fondacijakinematografija.ba/index.php/o-fondaciji-84/dokumenti-fondacije

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!