Slobodna Bosna otkriva pozadinu filmske afere

Primitivizam, prijetnje i nasilje nad članovima Nadzornog odbora isplatili su se INES TANOVIĆ, izabrana je za direktoricu Filmskog centra!

Kultura23.03.21, 21:04h

Primitivizam, prijetnje i nasilje nad članovima Nadzornog odbora isplatili su se INES TANOVIĆ, izabrana je za direktoricu Filmskog centra!
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj krajem prošle nedjelje, imenovala Ines Tanović za direktoricu Javnog preduzeća Filmski centar Sarajevo. Sarajevska režiserka do sada je bila vršiteljica dužnosti direktora ove umjetničke institucije

 

Izbor za direktora Filmskog centra BiH obilježile su brojne kontroverze, pa i nesvakidašnji incidenti, piše Slobodna Bosna. Na konkurs su se javila tri kandidata, pored Ines Tanović, konkurirali su u redatelji Ahmed Imamović i Jasmin Duraković. Tročlani Nadzorni odbor u startu je eliminirao Durakovića zbog, kako je objašnjeno, nekompletne dokumentacije koju je priložio. Za članove NO sporna je bila Durakovićeva fakultetska diploma, zbog čega je on najavio da će zadovoljštinu potražiti na sudu. Na sjednici Nadzornog odbora održanoj drugog februara 2021., u kojem su pored predsjednika, glumca Slavena Knezovića, i članovi Milenko Prstojević i Adnan Džindo, prvobitno je najveći broj bodova dobio Ahmed Imamović (114), četiri više od Ines Tanović. No, kako svjedoče glavni akteri, tokom zasijedanja NO desio se nesvakidašnji incident, na sjednicu je nasilno upala Ines Tanović (prethodno informirana od sekretarice da njene akcije stoje loše) i brutalno, agresivno i i nekulturno napala Milenka Prstojevića, člana Nadzornog Odbora.

 

Taj skandal poznati filmski i televizijski radnik Milenko Prstojević je opisao u svojoj pisanoj izjavi.


"Nakon što je Nadzorni odbor obavio intervju sa kandidatkinjom Tanović, ista je napustila prostoriju za intervjue, a Nadzorni odbor je pristupio ocjenjivanju navedene kandidatkinje. Dvije minute nakon objavljenog ocjenjivanja, kandidatkinja Ines Tanović ušla je nepozvana u prostoriju za intervju i verbalno me napala i uz uvrede i prijetnje tražila da uvećam broj bodova koje sam joj dodijelio", stoji u Prstojevićevoj izjavi. On navodi da je i Adnan Džindo, član NO, vršio na njega pritisak da uveća broj bodova koje je dodijelio Ines Tanović.

 

U stanju šoka i straha za vlastitu sigurnost", piše Prstojević, "bio sam natjeran da uvećam broj bodova kandidatkinji Tanović i potpišem informaciju koja je proslijeđena Federalnom ministarstvu kulture i sporta".

 

Milenko Prstojević piše dalje da je odmah nakon što je napustio prostorije JP "Filmski centar" u kojima se nije osjećao sigurno, odmah mailom obavijestio predsjednika NO Slavena Knezovića i člana Adnana Džindu da se "Federalnom ministarstvu dostave pravi rezultati glasanja prije napada i pritisaka na mene kada sam bio prisiljen da mijenjam bodove koje sam prvobitno dodijelio". Dakle, da ostane prvobitni rezultat bodovanja, Imamovićevih 114 prema 110 bodova Ines Tanović.

 

Ovu Prstojevićevu izjavu je Slaven Knezović, predsjednik NO "Filmski Centar Sarajevo" dostavio federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović. U popratnom pismu Knezović potvrđuje navode iz Prstojevićevog pisma da je "Ines Tanović svojim postupkom ugrozila sam tijek bodovanja i glasovanja, te je insistirala da g. Milenko Prstojević uveća svoje ocjene koje je dao Ines Tanović nakon intervjua". Poznati glumac zatražio je od Ministarstva kulture i sporta Federacije da mu daju naputke "kako da se prevaziđe ova situacija".

 

No, kao što vidimo iz prošlonedjeljne odluke Vlade Federacije BiH, situacija je "prevaziđena" tako što je agresivna nasilnica Ines Tanović, unatoč pismima Knezovića i Prstojevića i incidenta koji im je prethodio, ipak imenovana za direktoricu JP "Filmski Centar Sarajevo". Prema internom rasporedu vladajućih stranaka u Vladi Federacije BiH ova vrlo atraktivna pozicija pripada Stranci demokratske akcije. No, iako je režiser Ahmed Imamović prije nekoliko mjeseci pristupio ovoj stranci, na čemu mu se zahvalio i sam njen lider Bakir Izetbegović, ipak je na kraju povjerenje ukazana redateljici Tanović, koja, je formalno "nestranačka ličnost".

 

Upućeni u kadrovska i druga pitanja u kojima se odlučuje o parama u filmskoj industriji spekuliraju da je presudilo lobiranje dvojice filmskih moćnika bliskih Stranci demokratske akcije i njenom predsjedniku: glumca, direktora... Emira Hadžihafizbegovića i Mire Purivatre, direktora Sarajevo film festivala. Oni, tvrdi se, imaju svoje planove kada je u pitanju "Filmski Centar" i koje mogu realizirati sa novom-starom direktoricom Ines Tanović. Radi se, prije svega, o desetak dunuma zemljišta koja pripada "Filmskom centru" koje se nalazi se na sjajnoj lokaciji u Općini Centar. A Općina Centar je, šta, gospodine predsjedniče? "Centar je važniji od deset drugih općina", kazat će lider Stranke demokratske akcije Izetbegović. 

 

(DEPO PORTAL/dg) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook